Икономиката е нараснала с 2.9% през първите три месеца

Икономиката е нараснала с 2.9% през първите три месеца
sxc.hu
A A+ A++ A

През първото тримесечие на годината икономиката нараства с 2.9 на сто спрямо същия период година по-рано, сочат експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо последните три месеца на миналата година ръстът е 0.7 на сто.

За цялата изминала година икономиката нарастна с 3 на сто.

Според данните за първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) в номинално изражение достига 17.926 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност през първото тримесечие е 15.207 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (85.2%), което в стойностно изражение възлиза на 15.268 млрд. лева. Бруто капиталообразуването (инвестициите) е 2.839 млрд. лв. и заема 15.8% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През тази седмица Европейската банка за възстановяване и развитие обяви в пролетната си прогноза, че икономиката на България ще расте с по-добри темпове спрямо това, което прогнозира през ноември като през 2016 г. ръстът на БВП да бъде 2.5% като основен двигател ще бъде тъкмо вътрешното потребление.

На годишна база крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 2.4%, сочат още експресните оценки на НСИ. Бруто образуването на основен капитал отчита намаление с 3.9%. Износът и вносът на стоки и услуги намаляват съответно с 0.3 и 2.8%.

 

#НСИ #статистика #икономика #растеж #БВП #прогноза #потребление #инвестиции #Капитал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"