МВР ще ангажира пенсионирани полицаи с битовата престъпност

МВР ще ангажира пенсионирани полицаи с битовата престъпност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Законопроектът за реформа в МВР предвижда възможността на пенсионирани полицейски служители да се дава служебно оръжие и те да могат да бъдат насочвани към позиции и постове, свързани с охраната на обществения ред в страната. Това заяви днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

Бъчварова обясни, че министерството съзнава "този потенциал" - да бъдат използвани служители, които са имали полицейски правомощия и имат опит като нещатни сътрудници. 

Тя заяви, че лично много разчита на тази възможност, за да се насочат действащите полицаи и жандармеристи за работа по същество в борбата с битовата престъпност.

Националният съвет по превенция на престъпността ще въведе нов подход в борбата с конвенционалната престъпност (битовата - бел.ред.), коментира още министърът. Ако досега акцентът е бил върху защита на жертвите и осигуряването им на охрана, то планът е да се работи на много по-широка основа. Да се потърси съдействие в борбата с битовата престъпност на местната власт, училищата и други възможни институции. Трябва да се мобилизира цялото общество, обясни Бъчварова.

Анализът на дейността на МВР в тази сфера показвал, че извършителите обикновено повтаряли престъпленията, дори и след като са били наказвани за тях. Според Бъчварова наказателните мерки са явно неефективни, понякога не се и прилагали. Тя отбеляза, че няма и добри рехабилитационни програми за след освобождаване на извършителите от затвора.

"Работим по осигуряване на необходимитер кадри, но и в по-широк план, завърши тя и допълни, че следващия месец предстоят срещи на място, за да "поставим на нови релси борбата с престъпността".

По време на парламентарния контрол днес се разбра още, че от 1778 служители в МВР, 427 са преминали специализирано обучение за разследване на престъпления, извършени от непълнолетни лица. Предвиден е график и за преминаване на обучение на още служители през 2016 г. След подписан меморандум между МВР и УНИЦЕФ, през декември полицаи ще преминат обучение за психологически подходи при разпит на деца - жертви и извършители на престъпления.

 

#реформа #МВР #министър #Румяна Бъчварова #парламентарен контрол #битова престъпност #пенсионери #полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »