Британски изтребители в Естония пресрещнаха руски самолети насочващите се към НАТО-вска територия

Британски изтребители в Естония пресрещнаха руски самолети насочващите се към НАТО-вска територия
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Изтребители на Кралските военно-въздушни сили на Великобритания, базирани в Естония, пресрещнаха над Балтийско море 3 руски военни самолета, наближаващи въздушното пространство на НАТО без да се идентифицират.

Това съобщи британският министър на отбраната, според когото това е било "акт на руска агресия".
Майкъл Фалън съобщи, че първият подобен случай в района е станал с участието на самолети "Тайфун" в четвъртък следобед. Те са разположени в базата Амари в Естония и са били вдигнати по тревога, след като радарите са показали наближаващи самолети без опознавателни сигнали и не са отвръщали на опитите за комуникация с екипажите им.

"Това е още един пример колко важен е приносът на Великобритания за Мисията за патрулиране на балтийското въздушно пространство. Реагирахме незабавно на този акт на руска агресия - една демонстрация на това, че сме категорично ангажирани с колективната отбрана на НАТО", добави министърът, цитиран от "Прес Асосиейшън".

През февруари самолети "Тайфун" от базата Конингсби в Линкълншир прехванаха два руски стратегически бомбардировача, наближаващи британското небе. През април 4 изтребителя с евключиха в балтийските патрули на НАТО, тъй като няколко от страните членки в района не разполагат с подобна техника. Самолетите ще останат в Естония до август, след което на ротационен принцип ще бъдат сменени с други.

 

#изтребители #НАТО #Великобритания #самолети #Естония #въздушно пространство #патрул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »