Евродепутати отново вдигнаха мерника на комисията "Юнкер", искат вот на недоверие

Евродепутати отново вдигнаха мерника на комисията "Юнкер", искат вот на недоверие
БГНЕС
A A+ A++ A

Група евродепутати внесоха вот на недоверие срещу Европейската комисия, който ще се гласува през юни. Конкретният повод е отсъствието на предложение за въвеждане на научни критерии за определяне степента на опасност на химикали, които въздействат на хормоналната система на човека, предизвиквайки различни нарушения и заболявания, съобщава dnes.bg.

Инициаторите, определяни като евроскептици, представляващи крайно леви и крайно десни партии, смятат, че екипът на Жан-Клод Юнкер не си върши работата и не предлага закони в тази област. Европейската комисия е единствената институция, която има законодателни правомощия.

Срокът за определянето на критериите изтече през декември 2013 г., но Европейската комисия не е предприела действия, дори след като Европейският съд в Люксембург миналата година се произнесе, че става дума за отказ от правосъдие.

Дебатът по вота ще се проведе на 25 май в Брюксел, а гласуването ще е през юни, като за падане на Комисията е нужно две трети мнозинство. Малко е вероятно то да се събере, тъй като Юнкер е излъчен от най-голямата парламентарна група – ЕНП. Вероятно голяма част от социалистите, а също и зелените ще предпочетат да оставят Юнкер на кормилото предвид многобройните кризи, пред които е изправен ЕС.

Европарламентът многократно подканя Комисията да обяви кои са субстанциите, причиняващи нарушаване на ендокринната система. В декларация от 2013 г. те свързват ендокринните дисруптори с увеличаването на случаите на безплодие, ранния пубертет, някои видове рак и други нарушения.

За широк кръг вещества, естествени или създадени от човека, се счита, че водят до нарушения в ендокринната система. Понякога ефектите могат да се установят едва след продължителна експозиция. Такива могат да бъдат препаратите за почистване, стероидните хормони, някои пестициди, диоксини, добавки в пластмасите, парабените и др.

Европейският регламент за химическите вещества REACH посочва веществата, нарушаващи функционирането на ендокринната система, като особено опасни, заедно с химичните вещества, за които е известно, че предизвикват рак, мутации и са токсични за репродуктивните способности. В ЕС липсва обаче научна класификация на ендокринните дисруптори и критерии, по които те да се определят.


Това е втори вот на недоверие срещу комисията „Юнкер“, която успя да оцелее след труса, предизвикан от разкритията за сделките за избягване на данъци, които правителството на Люксембург, оглавявано от Жан-Клод Юнкер, е сключвало с международни компании. Тогавашното искане за вот на недоверие беше внесено от евроскептиците и крайната десница, но в полза на ЕК гласуваха 461 евродепутати, а срещу нея – едва 101.

#вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"