Италианската брегова охрана спаси близо 900 мигранти край Сицилия

Италианската брегова охрана спаси близо 900 мигранти край Сицилия
БГНЕС
A A+ A++ A

Италианската брегова охрана спаси близо 900 мигранти, предимно сирийци, от два плавателни съда край бреговете на Сицилия вчера, съобщи неин говорител. Има признаци, че бежанците от Близкия изток все повече отбягват гръцкия маршрут към Европа, предаде Ройтерс.

На борда на плавателните съдове е имало и иракчани.

Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че този случай представлява най-големият опит за масова миграция от Сирия и Ирак към Италия от поне година.

Говорителят на италианската брегова охрана каза, че от борда на единия съд са спасени 515 души, а от борда на другия - 380. Засега не е ясен точният брой на националностите на хората.

Говорителка на ВКБООН заяви, че сирийците и иракчаните са отплавали по-скоро от Египет, а не от Либия - традиционната точка на заминаване за повечето мигранти, насочили се към Италия .

Комисариатът посочи, че през април в Италия са пристигнали повече мигранти, отколкото в Гърция - 9149 срещу 3650 - нещо, което се наблюдава за пръв път от май 2015 г.

Към 10 май общият брой на мигрантите, дошли по море в Италия през 2016 г., е 31 250, спад с 14 процента в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на италианското министерство на вътрешните работи.

Източник: БТА

#мигранти #Сицилия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »