Парламентът подготвя официална забрана за носенето на бурки и на национално ниво

Парламентът подготвя официална забрана за носенето на бурки и на национално ниво
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единодушно с 13 гласа "за" и в отсъствието на депутатите от ДПС комисията по регионална политика прие на първо четене забраната за носене на бурки.

От ГЕРБ и БСП обявиха, че между първо и второ четене ще променят така текстовете, че забраната на облекло, скриващо или покриващо лицето, да не важи за кукери, футболни фенове и участници в маскаради.

Очевидно съществува правен вакуум в тази материя, което се разбра при това манифестиране на носене на бурки, каза един от вносителите на законопроекта, Искрен Веселинов (Патриотичен фронт). По думите му става дума на внос на радикален ислям, какъвто не е присъщ за страната ни. Затова трябвало да се вземат бързи мерки, за да не стигаме до нивото на Франция, Белгия и други.

Колегата му Славчо Атанасов посочи, че да се носят бурки на обществени места у нас е все едно Мека и Медина да се носят християнски символи. Според него това е чужда намеса в чуждо духовно пространство. Затова и законопроектът им дава възможност тези облекла да се носят у дома или в религиозни учреждения. "Шест държави вече имат такива закони, не откриваме топлата вода, а следваме започналата да се налага европейска практика", каза още Атанасов.

Цвета Караянчева от ГЕРБ каза, че групата подкрепя законопроекта, но не се обявява срещу вероизповеданието и свободата за вероизповедание. Тези облекла не са традиционни за българските мюсюлмани, каза тя и напомни, че е избрана от смесен район и добре познава традиционното облекло и светския живот на нашите мюсюлмани.

Дора Янкова от БСП също посочи, че ще подкрепят законопроекта с ясното съзнание за светския характер на държавата. Според нея това е превенция срещу радикалния ислям.

Това е първата комисия, през която законът минава - предстои да бъде обсъден в правната комисия и във водещата - по вероизповеданията.

В предложението на Патриотичния фронт се предвижда се забраната да важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. Ограниченията не се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

Забраната няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост, или ако е с временен характер, в рамките на спортни, културни и други подобни прояви. За първо нарушение на забраната е предвидена глоба от 200 лв., а за всяко следващо тя става 1500 лева и лишаване от социални помощи за срок от три месеца, ако нарушителят получава такива.

От Патриотичния фронт обмислят и наказание за тези, които склоняват хората да прикриват лицата си - лишаване от свобода за три години, глоба от 5000 лева, както и обществено порицание. Ако потърпевшият е малолетно или непълнолетно лице, предвиденото наказание е затвор до 5 години и 10 хил. лева глоба.

Контролът за спазването на закона е предвидено да се осъществява от МВР и кметовете.



#бурки #Народно събрание #парламентарна комисия #забрана #кметове #общини #глоба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"