САЩ провокират Русия и в Кавказ, провеждат мащабни учения съвместно с грузинската армия

САЩ провокират Русия и в Кавказ, провеждат мащабни учения съвместно с грузинската армия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Грузия се провеждат най-големите в съвременната й история военни учения под командването на НАТО. В маневрите „Благороден партньор” участват 500 грузински, 650 американски и 150 британски войници. Русия разкритикува ученията, определяйки ги като провокация, целяща дестабилизация на ситуацията в Кавказ.

Съвместни учения на грузински, британски и американски военнослужещи започнаха в Грузия. Около 500 грузински, 650 американски и 150 британски войници участват в маневрите, представени като най-големите, организирани досега в страната. Ученията ще продължат до 26 май във военната база Вазиани, близо до столицата Тбилиси. САЩ изпратиха за тях за първи път танкове "Ейбрамс М1А2".

"Значението на учения като „Благороден партньор 16” е свързано с подобряването на оперативността между нашите държави. В този случай между Грузия, Съединените щати и Великобритания. Освен това повишаваме готовността на въоръжените си сили и подготвяме Грузия да бъде част от силите за бързо реагиране на НАТО", коментира полк. Джефри Дикерсън - ръководител на ученията.

Грузия от години се стреми към членство в НАТО и се опитва да се доближи до стандартите на северноатлантическия алианс. Тези грузински амбиции обаче не се нравят на Русия, която води кратка война с кавказката страна през 2008 г. След този конфликт Москва призна независимостта на грузинските сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия.

Руското министерство на външните работи разкритикува силно ученията в Грузия, като ги определи като провокация, целяща да дестабилизира ситуацията в Кавказ. Две нови дивизии ще бъдат създадени в Западния военен окръг на Русия и още една - в Южния, обяви преди седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Министерството на отбраната взема редица мерки, за да контрира увеличаването на силите на НАТО до руските граници, обясни Шойгу.

 

#НАТО #САЩ #Грузия #Осетия #Абхазия #войници #учения #провокация #Кавказ #Тбилиси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници