Унгария организира през есента референдум за бежанците

Унгария организира през есента референдум за бежанците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Унгария организира референдум за приема на бежанци, като гласуването ще бъде през септември или октомври. 136 депутати от унгарския парламент гласуваха за всеобщото допитване, което трябва да покаже дали унгарците желаят в страната им да бъдат приети мигранти по европейските квоти за преразпределяне.

Унгария ще проведе референдум за приемането на бежанци в началото на есента, реши парламентът в Будапеща. Премиерът Виктор Орбан, който смята, че имигрантите застрашават европейските ценности и начин на живот, се обяви за общонародно допитване през февруари.

Референдумът е насрочен със 136 на 5 гласа, подкрепен от управляващата партия на Орбан – Фидес и от крайнодясната антиимигрантска Йоббик. Социалистите и останалата опозиция не участваха в гласуването, а либералите се заканиха да пратят решението на Конституционния съд.

През септември или в началото на октомври унгарците ще трябва да отговорят на въпроса: "Искате ли ЕС да предписва задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?"

Унгария и Словакия вече подадоха жалба срещу временните квоти за разселване на 120 000 бежанци от Гърция и Италия пред Европейския съд в Люксембург. Националното допитване ще бъде насочено към предложената миналата седмица нова политика за предоставяне на убежище в ЕС. Тя предвижда автоматичен механизъм за преразпределяне на бежанците от държави, които са надвишили определени квоти, към останалите.

Идеята на Брюксел е кандидатите за убежище да се разпределят от централен компютър пропорционално. Системата предвижда възможност "откупуване" на нежелаещите да участват чрез заплащане на 250 000 евро за всеки отказан бежанец.

ЕК изрази загриженост, че резултата от референдума може да е правно обвързващ, но подчерта, че той не може да промени вече взети решения от ЕС, включително квотите за разселване. По тях Унгария трябва да приеме по-малко от 1300 души, но досега не е приела нито един и не е обявила готовност да вземе бежанци от Гърция и Италия.
Парламентът в Будапеща промени и правилата за престой на бежанците.

Те ще имат право само на социални помощи, каквито получават унгарците и техният размер ще се намалява с времето. Престоят в приемателните центрове за бежанци беше намален от 60 на 30 дни.

 

#Унгария #ЕС #мигранти #референдум #убежище #Парламент #Виктор Орбан #опозиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »