Бюджетната комисия одобри общините да бъдат оздравявани с безлихвени заеми

Бюджетната комисия одобри общините да бъдат оздравявани с безлихвени заеми
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общините ще могат да получават безлихвен държавен заем за финансово оздравяване. Това реши Бюджетната комисия в парламента, след като прие на второ четене промени в Закона за публичните финанси.

Оздравяването ще е максимум за три години. За да се отпусне заем, Общинският съвет трябва да одобри съгласуван с министъра на финансите план за оздравяване.

Депутатите се отказаха от идеята заемите, отпускани на общините за финансово оздравяване, да имат макар и минимална лихва, защото: Ние правим механизма за финансово оздравяване, а не за финансово обезглавяване, защото ако сложим и лихва на общините, съвсем ще закъсат и съвсем ще фалират. Обясни заместник-финансовият министър Кирил Ананиев.

За да получат заем за финансово оздравяване, общините трябва да одобрят план за такова, който е съгласуван с финансовия министър. Изобщо, за да се стигне до процедура има редица условия, сред които задълженията да надхвърлят 15 процента от средногодишните разходи в четиригодишен период: Почти всички общини са на ръба на 15-те процента, а един голям процент от общините може би между 30 и 50 процента нарушават това правило. 

 

#общини #общински съвет #безлихвени заеми #бюджетна комисия #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »