„Ислямска държава” контролира само 14% от територията на Ирак

„Ислямска държава” контролира само 14% от територията на Ирак
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Благодарение на военната кампания на иракските сили за сигурност и въздушната подкрепа от международната коалиция, ислямистката групировка „Ислямска държава” вече контролира само 14% от територията на Ирак. Това съобщи говорител на правителството в Багдад. Въпреки това обаче джихадистката организация остава изключително опасна - само в сряда при атентати с три коли-бомби в Ирак загинаха близо 100 души.

Ирак обяви, че подкрепяната от САЩ военна кампания срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) е освободила около две трети от територията, окупирана от терористичната групировка в северната и западната част на страната през 2014 година, съобщава Ройтерс.

Присъствието на ДАЕШ в иракските градове и провинции е намалено. След като окупира 40% от иракската територия, сега контролира само 14%, каза говорител на правителството.
Иракски официални лица обявиха, че тази година ще си върнат северния град Мосул. 

В сряда „Ислямска държава” извърши три терористични атаки с коли бомби в Ирак, при които загинаха близо 100 души, а над 140 бяха ранени.

Доходите на ислямистката групировка "Ислямска държава" от добив и продажба на нефт са се съкратили в резултат на действията на антитерористичната коариция два пъти - от 500 млн. на 250 млн. долара годишно. Това съобщи пред журналисти помощник-министърът на финансите на САЩ Даниел Глейзър.

И добави, че основните причини за това са резултатите от въздушните удари срещу ИД, както и борбата с контрабандата на нефт от други страни. Според Глейзър групировката има и приходи около 360 млн. долара от населението от контролираните от нея територии.

 

#ислямска държава #ДАЕШ #САЩ #Ирак #територия #терористична групировка #град #провинции #атаки #коли бомби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"