Станишев: Протестите, а не договорки свалиха кабинета „Орешарски“

Станишев: Протестите, а не договорки свалиха кабинета „Орешарски“
БГНЕС
A A+ A++ A

"Нямам намерение да влизам в дебат с лидера на ДОСТ. Ще кажа само, че тезите му са несъстоятелни и абсурдни. Доказват го фактите", заяви Сергей Станишев, във връзка с изказване на председателя на ДОСТ Лютви Местан съобщиха от пресофиса на евродепутата.

"Твърдението за договорки за кабинета "Орешарски" през 2012 г. е от сферата на фантастиката, но не и на сериозната политика. През 2012 г. никой нямаше представа, че през пролетта на следващата година кабинетът ще падне и ще последват предсрочни избори. Кабинетът "Борисов 1" беше свален от спонтанните масови протести на българските граждани през февруари 2013 г. Всяко друго твърдение е инсинуация и обижда хората, които тогава излязоха на улицата без страх, за да изразят своите позиция и протест срещу управлението на ГЕРБ.

Всички помнят, че именно протестите принудиха тогава Борисов да подаде оставка с думите: "Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа. Тезата, че разговорите с ГЕРБ за свалянето на кабинета "Орешарски" са се провели след евроизборите заради слабия резултат на БСП, ще оставя да опровергае самият г-н Местан. На 7 януари 2016 г. на пресконференция той обясни знаковите акценти на политиката си:

"Първият "грях", с който обаче се гордея, е решението за прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски" след европейските избори през 2014 г. Ключово важно решение, което целеше да осигури плавен преход към политическа стабилност. Друг грях е "схематичният опит за възстановяване на диалога в дясното, започнат с кафето с г-н Борисов в Кърджали... Аз прозрях простичката истина, че пътят на ДПС към властта минава през дясното. Не само заради състоянието на партията, а управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС...", казва Станишев.

"A емблематичното кърджалийско кафе бе "изпито" на 22 март 2014 г., далеч преди европейските избори, които се поведоха на 25 май", заключи Станишев, цитиран от агенция Фокус.

#Станишев #Местан #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »