Мигранти се оплакват от условията и храната в бежанските лагери в Гърция

Мигранти се оплакват от условията и храната в бежанските лагери в Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Много мигранти, настанени във временни лагери във вътрешността на Гърция се оплакват от условията и храната в тях. Правителството отрича, че условията в тези лагери са лоши. 

Мигранти, които обитават лагер, изграден върху територията на бившо олимпийско съоръжение в гръцката столица Атина, се оплакват, че не получават храна с добро качество. Освен това жегата ги разболявала. Под 1000 чужденци, основно афганистанци, живеят в палатки, осигурени от агенцията на ООН за бежанците. Те са опънати на игрището на бивш стадион за бейзбол, с твърде малко удобства наоколо. През деня жегата е непоносима, оплакват се обитателите.

"Повечето хора, живеещи тук, се оплакват от проблеми с храната. Повечето продукти са с изтекъл срок на годност. Храната не е прясна, не става за ядене. Няма питейна вода. Използваме само тази, която тече от мивките в тоалетните и баните", казва Шахим Бадри - мигрант от Афганистан.

Отговорникът за лагера от министерството по миграцията отрича храната да е с лошо качество.

"Хората в лагера обясняват на мигрантите, че тук вероятно няма да ядат храната, която са свикнали в техните страни, но качеството на храната е добро. Разбира се, има жалби за условията, но можем да обобщим, че няма сериозни проблеми - недостиг на храна или гладни стачки", посочва Христина Христиди - отговорник на лагера „Хеленикон”.

В Гърция има около 62 000 мигранти, като голяма част от тях са настанени във временни лагери и центрове за регистрация във вътрешността на страната. Съдбата на около 54 000 от тях, които трябваше да бъдат преразпределени в други страни от ЕС или да получат убежище, за да останат, засега остава несигурна, отбелязва Ройтерс. Тези чужденци не са част от споразумението между ЕС и Турция за връщане на мигрантите, на които е отказано убежище в Съюза. Засега гръцкото правителство не е обявило конкретен план за тези хора.

 

#мигранти #Гърция #Турция #ЕС #убежище #стадион #храна #жега #временни лагери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"