Италия узакони еднополовите бракове

Италия узакони еднополовите бракове
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Италианският парламент окончателно узакони еднополовите бракове. Това стана след вот в долната камара на законодателния орган, където текстът бе приет с гласовете на 372-ма депутати. Преди това парламентът гласува и вот на доверие на правителството на Матео Ренци във връзка със закона за гражданските съюзи.

Долната камара на италианския парламент одобри окончателно закона, разрешаващ гражданските съюзи между хора от един и същ пол. Италия беше последната западноевропейска страна, в която хомосексуалистите нямаха такива права. Законът за гражданските съюзи бе одобрен от Камарата на депутатите с 372 гласа "за" при 51 "против" и 99 въздържали се.

По-рано депутатите гласуваха вот на доверие на правителството на премиера Матео Ренци във връзка с този нормативен акт. В подкрепа на кабинета гласуваха 369 депутати при 193 против и двама въздържали се. Горната камара на италианския парламент, Сенатът, одобри закона през февруари.

"Това е признание за нашите усилия, защото борбата за признаване на правата ни продължава вече 30 години. Приемането на закона е важна стъпка напред, историческа стъпка, но ние знаем, че имаме да извървим дълъг път за пълното равенство", казва Габриле Пиацони - президент на асоциация за защита на правата на хомосексуалистите.

Италия, страна със силни католически традиции, стана сцена на остра полемика във връзка с нормативния акт. Дебатите и в двете камари на парламента бяха доста бурни.

Законът за гражданските съюзи дава на еднополовите двойки сходни права като тези на женените хетеросексуални двойки по отношение на наследяването, съжителството в едно и също жилище и правото на пенсия и на болнични визити. Той позволява също така на двойките да приемат едно и също фамилно име.

В него първоначално имаше разпоредби за осиновяването на деца от двойките, сключили граждански съюзи. Те позволяваха на хомосексуалистите да осиновяват децата на своите партньори. Тези разпоредби обаче отпаднаха след протести от страна на центристите в управляващата коалиция на Ренци.

 

#Италия #еднополови бракове #права #хомосексуални #еднополови двойки #равенство #осиновяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?