Нов дразнител за Русия - НАТО откри база само на 50 км. от България

Нов дразнител за Русия - НАТО откри база само на 50 км. от България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският противоракетен щит в Европа беше открит днес, почти десетилетие, след като Вашингтон предложи защита на НАТО от ирански ракети и въпреки руските предупреждения, че Западът заплашва мира в Централна Европа, предаде Ройтерс.

На фона на руско-западното напрежение, представители на САЩ и НАТО обявиха за функциониращ щита в отдалечена военновъздушна база в Девеселу, Румъния, която е само на около 50 км от България.
И то след години на планиране, инвестирани милиарди долара и неуспешни опити да се разсеят руските опасения, че щитът може да се използва срещу Москва.

Руският отговор предстои. Началникът на комисията по отбрана в долната камара на руския парламент и бивш командващ на Черноморския флот на Русия адмирал Владимир Комоедов заяви, че Русия ще подобри отбранителната си способност в отговор на разполагането на елементи от противоракетната отбрана на САЩ в Румъния и Полша.
„Това за нас е пряка заплаха. Те вече са на огневата линия. Освен радари ще разположат и противоракетни системи“, посочи той.

„Не на сто, а на двеста, триста и дори хиляда процента сме сигурни, че това е против нас. Системата е насочена не срещу Иран, а срещу Русия и нейния ядрен потенциал“, коментира Комоедов.
„Смятам, че можем да преодолеем тази система. И с тази цел ще укрепим отбранителната си способност. По-конкретно, ще затворим арктическия регион, като разположим там наши радарни системи и системи за прехващане“, заяви адмиралът.

В същото време, само преди две седмици Вашингтон прехвърли два супер съвременни изтребителя към Черно море, на фона на заявката, че НАТО ще разширява морското си присъствие през България, Румъния и Турция - във видеото.

Системата за спиране на ракети в Румъния със среден обсег (до 3000 км) не е насочена срещу Русия, каза преди откриването Робърт Бел, пратеник на американския министър на отбраната Аштън Картър в НАТО, и продължи:
„Сега ние имаме способността за защитим НАТО в Европа. Иранците разширяват своите способности и ние трябва да ги изпреварим".


#Русия #НАТО #Румъния #база #Черно море #Средиземно море #отбрана #адмирал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"