Странно: Консенсусният Томислав Дончев изведнъж се оказа твърде спорна фигура като кандидат за социален министър

Странно: Консенсусният Томислав Дончев изведнъж се оказа твърде спорна фигура като кандидат за социален министър
БГНЕС
A A+ A++ A

Впечатлението, че Томислав Дончев е една от консенсусните фигури в настоящия кабинет, а и в политическите среди като цяло, се оказа измамно. Минути след съобщението, че е номиниран от ГЕРБ за социален министър, заваляха декларации от парламентарните партии, че няма да подкрепят кандидатурата му.

Колегите, с които формираме парламентарното мнозинство, дадоха изцяло подкрепата си за предложението за евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след срещата на парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ и РБ.

Още преди това обаче от ДПС обявиха категорично, че няма да подкрепят в пленарна зала кандидатурата на Томислав Дончев за министър на труда и социалната политика.

Още от създаването на това правителство сме заявили, че сме опозиция на това управление, заради формулата му. Изборът на министри и бюджетът са онези важни проекти, които прокарват границата между управление и опозиция. Ние няма да подкрепим каквато и да е персонална промяна в този кабинет”, заяви Хасан Адемов - депутат от ДПС и министър на труда и социалната политика в кабинета „Орешарски”.

Според него, Томислав Дончев не е от изявените експерти в социалната политика. „Това не означава, че той не може да бъде добър министър на труда и социалната политика, което не означава, че той не може да бъде добър министър, ако изгради добър екип. Трима от четиримата зам.-министри и началника на кабинета на Ивайло Калфин са освободени към днешна дата. Ако няма сериозна експертна подкрепа, Дончев няма как да постигне дори резултатите от Ивайло Калфин”, предрече Адемов.

Оригиналността на идеята вицепремиери да поемат овакантени постове някак си се изчерпа, коментира пред журналисти лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Много озадачаваща е ситуацията, в която се обсъжда официално името на Томислав Дончев, който още не е дал съгласието си да поеме поста. Разговорът е хипотетичен”, убеден е Радан Кънчев.

Дончев е последният вицепремиер и ако министърът на туризма Николина Ангелкова подаде оставка, което се очаквало отдавна, ще се наложи премиерът да заеме поста на министър на туризма, коментира шеговито Радан Кънев.

Кандидатурата на Дончев не е обсъждана с ДСБ. „Непотърсена подкрепа в политиката не се дава. Ако подкрепата ни бъде потърсена ще трябва да вземем тежко политическо решение, ако не ни потърсят - няма да го подкрепим”, допълни лидерът на ДСБ.

БСП също даде да се разбере, че не подкрепя кандидатурата на Томислав Дончев за министър на труда и социалната политика.

Един министър по-малко за присъствие на парламентарен контрол, както Кунева и Бъчварова, заяви Таско Ерменков и пожела на Дончев „дано работата му бъде малко по-успешна от усвояването на европейските средства, за които твърдят 100% усвояемост, а на практика е 100% разплащаемост от българския бюджет”.

БСП не подкрепя правителството на Бойко Борисов, за да подкрепя и неговите министри, категоричен бе Ерменков.

От своя страна Жельо Бойчев смята, че сме свидетели на поредната управленска и кадрова криза в това правителство. „Явно Борисов има универсални министри, като Кунева, сега и Томислав Дончев. Последният път, когато Томислав Дончев беше предлаган за министър на финансите, правителството падна. Нещо ми напомня, че сме в подобна ситуация и сега. Не може да подкрепим правителство, което провежда такъв тип социална политика”, посочи Бойчев. Той заяви, че БСП няма да дава никаква подкрепа за това правителство. Всеки ден от работата на това правителство е вреден за страната, смята още депутатът от левицата.

Жельо Бойчев увери, че БСП няма да участва в пазарлъците за събиране на гласове в подкрепа на кандидатурата на Томислав Дончев.







#Томислав Дончев #социален министър #БСП #ДПС #ДСБ #ГЕРБ #РБ #ПФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"