Меценат дари ценен тракийски конник на Археологическия музей във Варна

Меценат дари ценен тракийски конник на Археологическия музей във Варна
енната скулптура е втората по рода си изцяло запазена статуя на божеството с такъв размер в България и е предоставена от мецената на изкуствата Георги Бонин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Археологическият музей във Варна се сдоби с ценна мраморна статуя на тракийския конник Херос от края на II - началото на III в. преди Христа.

Ценната скулптура е втората по рода си изцяло запазена статуя на божеството с такъв размер в България и е предоставена от мецената на изкуствата Георги Бонин, предаде „Дневник“.

Скулптурата на тракийския конник беше представена за пръв път на специална пресконференция на 7 май в новата зала за римска фигурална пластика в Археологическия музей Варна.

Античната творба е открита като отделни късове сред камъните и вехториите при инвентаризация преди продажбата на фамилната къща на бащата на Георги Бонин в пловдивското село Брестовица.

Меценатът се обръща към експертите от Археологическия музей във Варна и те разпознават в тези отломки една почти цяла скулптура на конник.

„Такъв тип скулптура на Херос е голяма рядкост и е най-добре да се види от повече хора. Аз твърдо вярвам, че трябва да се дава положителен пример и дарителството може да има последователи. Иначе сега всички започнаха да си правят частни колекции“, заяви дарителят Георги Бонин.

Той смята, че Археологическият музей във Варна заслужава да притежава тази скулптура и ще я представи достойно на своите многобройни посетители от целия свят.

Реставрираната статуя вече е част от експозицията на Археологическия музей във Варна, като става акцент на новата зала за римска фигурална пластика.

Научният сътрудник Александър Минчев, специалист по антична археология, е първият експерт, който се докосва до статуята.

„Статуята на Херос, която постъпи в музея, е действително най-хубавата, най-фино изработената от всички известни фрагменти на подобни скуптури. Статуята е ажурна и двустранно оформена. Тя е от бял полиран мрамор с леко идеализирани черти на конника, който носи усмивка, близка до известната на всички усмивка на Мона Лиза от по-късно време“, коментира Александър Минчев.

#Археологически музей #тракийски конник #статуя #скулптура #Варна #Александър Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »