Създават международен център за борба с корупцията в Лондон

Създават международен център за борба с корупцията в Лондон
A A+ A++ A

Великобритания ще бъде подкрепена от САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария и Интерпол при създаването на центъра.

Британската осведомителна агенция не съобщава данни за работата на бъдещия център, чието създаване ще бъде обявено днес на срещата на високо равнище за борбата с корупцията в британската столица. Представители на Световната банка и Международния валутен фонд, заедно с над 40 държавни ръководители пристигнаха в Лондон за форума. Сред тях е и българският премиер.

Очаква се държавните и правителствени ръководители да обсъдят засилването на международното сътрудничество против корупцията, връщането на откраднати активи, обществените поръчки и финансовата прозрачност.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви въвеждането на безпрецедентни мерки за борба с притока на "мръсни пари" във Великобритания няколко часа преди началото на срещата, предаде Франс прес.

В публикуваното изявление на британския премиер се съобщава, че чуждестранните предприятия, които притежават или искат да закупят недвижима собственост във Великобритания, ще трябва да разкриват името на истинския си собственик.

Около 100 000 жилища във Великобритания, от които около 44 000 само в Лондон, са собственост на офшорни предприятия, отбелязват експерти.

В британската столица ще бъде създаден международен център за борба с корупцията. Той трябва да разследва корумпирани лица от елита и да връща крадени активи. Как точно ще става това, предстои да бъде обсъдено на днешната среща.

"Мога да ви кажа, че за последното десетилетие 150 млрд. долара са били изнесени от Нигерия. И голяма част от тези пари са в тази част на света. Много от нигерийските граждани, замесени в корупционните схеми живеят във Великобритания, купили са си имоти и си държат парите тук", коментира Хосе Угас от неправителствената организация "Транспаренси интернешънъл".

#Великобритания #САЩ #Канада #Интерпол #корупция #център #активи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »