Сотир Цацаров: Правим съдебна реформа по-бързо от Октомврийската революция

Сотир Цацаров: Правим съдебна реформа по-бързо от Октомврийската революция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На извънредно заседание в събота Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди становище по промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Някои от членовете на съвета обаче изразиха недоволство, включително главния прокурор Сотир Цацаров. Основният аргумент е, че е оставен прекалено кратък срок, в който становището на Съвета да бъде изготвено. 

Искането на правосъдното министерство е в понеделник да заседава Съветът за съдебна реформа и ВСС ще трябва да даде становище по промените. 

Сотир Цацаров каза, че е готов да изложи веднага позицията на държавното обвинение, но според него подобно бързане не било сериозно.

"Сериозно ли е в 9.28 ч. да се внесе допълнителна точка за обсъждане на становище на ВСС по проекта? В 9.30 ч. започва заседанието на пленума, а за 10.30 ч. е насрочено заседание на съдийската колегия. Който мисли, че е сериозно, да се оправя. Има достатъчно възможности да се насрочи заседание или утре, или в събота, който е работен ден. Кой предложи включването на тази точка в дневния ред днес? Тая реформа я правим по-бързо от Октомврийската революция", каза главният прокурор. 

Той предложи в началото да има отделно заседание на пленума, на което да се обсъди проекта за промени в ЗСВ, като бъде направено предложение към министъра на правосъдието Екатерина Захариева да отложи заседанието на Съвета за съдебна реформа. 

Юлиана Колева, която е вносител на предложението, обясни, че бързането било свързано най-вече със заседанието на Съвета за реформа. "Никакви други съображения не са ме подтиквали, нито са ми известни", каза Колева.

#реформа #Сотир Цацаров #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"