Абделхамид Абауд е правил опити да премине българската граница

Абделхамид Абауд е правил опити да премине българската граница
A A+ A++ A

Абделхамид Абауд се е опитал да премине през българската граница. Това става ясно в рамките на дело за предотвратен атентат в Белгия.

Във вторник съдът в Брюксел започна разглеждането на делото за осуетения атентат благодарение на операция на 15 януари 2015 година в белгийския град Вервие.

Засиленото наблюдение, както и грешки на терористите, са осуетили плановете на „Ислямска държава“.

Благодарение на телефонните подслушвания полицията е разбрала, че Абделхамид Абауд се е опитвал по всякакъв начин да стигне от Турция до Белгия, за да участва в планирания атентат. В един от разговорите Абауд се оплаква, че не е успял да хване самолет, тъй като на летището, вероятно в Атина, са открили, че използва фалшив паспорт. Той не се отказва и от Белгия пристига момиче, за да могат двамата да се качат на самолет като двойка туристи.

Абауд опитва всичко, за да стигне до Белгия, включително плуване. В телефонен разговор от 17 декември 2014 един от близките на Абауд споделя как двама са се опитвали да преминат българската граница. „Имахме проблем при реката. Българите изпуснаха вода. Опитахме, плувахме, но трябваше да се върнем“, казва той.

Абауд бе убит при полицейска операция дни след участието си в атентата на 13 ноември 2015 в Париж, при който загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.

#Абделхамид Абауд #граница #България #ислямска държава #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници