Лозан Панов: Нужни са спешни мерки за оптимизирането на работата на третата власт

Лозан Панов: Нужни са спешни мерки за оптимизирането на работата на третата власт
БГНЕС
A A+ A++ A

Реформата на съдебната система е още твърде плаха и неуверена, нужни са спешни мерки за оптимизирането на работата на третата власт и колкото по-бързо те бъдат реализирани, толкова по-изпълнима ще е целта на тази реформа.

Това се посочва в Доклада за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2015 г., внесен във Висшия съдебен съвет от председателя на ВКС Лозан Панов и цитиран от БГНЕС.

Лозан Панов посочва първите важни стъпки, които не са направени през 2015 г., но са неотложни за 2016 г.: „Най-значимата, въпреки видимата и донякъде разбираема съпротива, е промяната на съдебната карта на страната при отчитане на демографските изменения, настъпили през последните 25 години, и постигане на равномерно натоварване на съдиите”.

Статистическите данни, върху които се базират изводите за натовареността, за пореден път показват значителна неравномерна натовареност на съдилищата в страната както от едно и също ниво, така и между отделните инстанции.

При средна натовареност от 8,71 дела месечно за апелативните съдилища, тази на Софийския апелативен съд е 12,29, на Апелативния специализиран съд – 2,06, а на Военно-апелативния съд – 1,47.

Още по-голям е диапазонът на съотношението между отделните окръжни съдилища и Софийския градски съд (СГС). При средна натовареност на съдебните звена на това ниво на съдебната система от 14,69 дела месечно, тази на СГС е 32,66, а между 5 и 6,7 е натовареността на окръжните съдилища в Кърджали, Монтана, Търговище и Ямбол.

В районните съдилища на страната състоянието на неравномерност на натовареността на съдиите е придобило огромни размери. При натовареност на Софийския районен съд от 117,25 дела месечно, има районни съдилища в областните центрове с натовареност под 35 – Смолян, Силистра, Кърджали, а в останалите районни съдилища има дори и под 20 дела – Трън, Ардино, Крумовград, Ивайловград, Тополовград.

На този фон се увеличава общият брой разгледани дела от съдилищата в страната.

ВКС отчита през 2015 г. по-малко останали несвършени дела, като една от причините за това, според доклада, е въведеното от ръководството на съда ежемесечно наблюдение върху забавените актове.

#Лозан Панов #съдебна система #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"