11 държави-членки се опитват да блокират законопроект за командированите работници в ЕС

11 държави-членки се опитват да блокират законопроект за командированите работници в ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

11 държави от Централна и Източна Европа се опитват да блокират законопроект на Европейската комисия за командированите работници в ЕС. Българското Народно събрание също участва в задействането на механизма за „жълт картон“ срещу директивата, предложена от ЕК, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Промяната на правилата за изпращане да служители в чужбина ще се забави неопределено време, след като 11 парламента задействаха за трети път в новата история на ЕС процедура срещу предложен от Брюксел законопроект.

Почти 2 милиона души годишно са изпращани в командировка от работодателя си в други страни за определен период от време. Германия, Франция и Белгия са трите най-привлекателни държави членки, а поляците са сред първите, по брой командировани. По-богатите страни се оплакват, че в някои сектори като строителството, работните места се заемат от чужденци в нелоялна конкуренция.

Еврокомисията също смята, че източноевропейците правят социален дъмпинг, тъй като не получават същите заплати и осигуровки, както техните колеги в богатите западни страни. Освен това разходите за социална защита и условия на труд не са еднакви. Затова Брюксел иска да задължи фирмите-работодатели за плащат по-високи трудови възнаграждения за времето на командироване.

Желанието да бъде въведено равно заплащане за извършването на един и същи труд на едно и също място не може да бъде постигнато по административен път, а следва да почива на икономическа логика, смята българското Народно събрание в становище изпратено до Комисията, Съвета и Европарламента.

Промените в евро-директивата трябва да се гласуват от 28-те социални министри, както и от Европейския парламент. Първо обаче Комисията трябва да отговори мотивирано на възраженията на 11-те законодателни събрания.

Няма определен срок, който задължава Комисията да реши дали да преразгледа предложението си, каза говорителят Кристиан Виганд. Смятаме, че то е добре балансирано. Мненията са различни в различните държави, но в интерес на всички е правилата да са ясни, честни и да се прилагат на място.“

Процедурата за „жълт картон“ не може юридически да принуди комисията да оттегли законодателството, но може да го забави.

#ЕК #законопроект #БНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »