Боян Чуков: Заплахата с бежанците от Турция е блъф на Ердоган

Боян Чуков: Заплахата с бежанците от Турция е блъф на Ердоган
бТВ
A A+ A++ A

„Заплахата, че ако Европа не облекчи визовия режим на Турция, ще бъдат пуснати бежанците е блъф от страна на Реджеп Ердоган”, заяви Боян Чуков, експерт в борбата с тероризма, в предаването „Лице в лице” на бТВ.

„Ердоган трябва да запази лицето си, затова говори по този начин”, смята Чуков. Според него това е и причината преди дни турският президент да отговори остро на искането на ЕС да бъде коригиран антитерористичния закон на страната по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

„Ердоган е много неизгодна позиция в момента”, смята Чуков. По думите на експерта голямата надежда на турския президент била да получи обещаните от ЕС пари, с които да финансира стратегията си в Сирия и Ирак. „Една от целите е Турция да овладее кюрдистанските находища на нефт и да си реши въпроса с нефта, друга цел е газопроводът от Катар да мине през Сирия и да отиде в Турция, като така тя ще стане независима от руския газ”, смята Чуков.

„С промените, които настъпиха на сирийска и иракска територия, секнаха няколко канала, които докарваха много пари на Турция”, категоричен е Чуков. По думите му става въпрос за контрабандния канал за петрол, свързан с „Ислямска държава” и търговията с ценни археологически артефакти от Палмира в Сирия. „Влошаването на отношенията между Русия и Турция също са голям проблем”, каза Чуков.

„Отпадането на визите за Турция се приема като победа над европейците, които от сума време не желаят да приемат Турция в ЕС”, категоричен е експертът.

По повод раздорът между Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган, Чуков заяви: „Поведението и ролята на Давутоглу започнаха да стават застрашителни и сега се готви за второто полувреме”.

#Ердоган #мигранти #заплаха #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"