Плевнелиев: Демографската ситуация в страната изисква незабавни, дългосрочни и решителни мерки

Плевнелиев: Демографската ситуация в страната изисква незабавни, дългосрочни и решителни мерки
БГНЕС
A A+ A++ A

Изключително обезпокоителен за всички нас е фактът, че ако погледнем последната статистика, 63% от семействата в България са семейства с едно дете, а многодетните семейства са едва 4% от семействата в страната. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който бе домакин за третата поредна година на заключителната част на инициативата „Голямото семейство“.

Кампанията се провежда под егидата на държавния глава и има за цел да подкрепи и популяризира положителните примери на многодетните семейства у нас. Президентът заяви, че подкрепя тази инициатива, защото смята, че демографската ситуация в страната изисква незабавни, дългосрочни и решителни мерки и посочи статистическите данни.

Плевнелиев подчерта ролята на семейството като огромна, незаменима. „Всяко дете се нуждае от своето семейство, за да разкрие своят потенциал, своите качества и всяка семейна политика трябва да бъде организирана и насочена именно към родителите, за да може те да дадат своята подкрепа за децата, съвместявайки семейните отговорности и професионалните си ангажименти“, каза той и посочи, че всяка политика трябва да бъде интегрирана.

Всички трябва да обединят усилията си в държавата и взаимно да се допълват – институциите, неправителствени организации, за да гарантират пълноценно здравно, образователно и духовно благосъстояние на децата, но и на родителите, и на нацията.

Плевнелиев посочи, че въпреки трудностите, които ежедневно преодоляваме, децата са нашето най-голямо богатство. Той връчи и наградата „Голямото семейство” на семейство Григорови от Велико Търново. Лора и Ангел Григорови имат три деца. Победителите тази година бяха излъчени измежду близо 33 семейства с общо 115 деца, които се включиха в кампанията.


#демография #Плевнелиев #семейства #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"