Процесът срещу обвиняемите от Куманово ще започне отначало в Македония

Процесът срещу обвиняемите от Куманово ще започне отначало в Македония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Процесът срещу 29 души, обвинени в тероризъм заради сблъсъците в македонския град Куманово миналата година, ще започне отначало, след като в него бяха включени нови обвиняеми, съобщи македонската телевизия "Телма", цитирана от БТА.

Прокуратурата реши да включи в делото и поне 20 други души, заподозрени, че са съдействали на обвиняемите за тероризъм. Тъй като става дума за сливане на две дела, съдебният процес, който вече е в напреднала фаза, трябва да започне отначало. Това означава, че и старите, и новите обвиняеми ще трябва отново да се произнесат дали се признават за виновни, а всички разпитани свидетели трябва да бъдат призовани повторно.

Процесът за събитията в град Куманово, който се намира в северната част на Македония и е населен предимно с етнически албанци, започна през февруари тази година. Тогава 29-мата обвиняеми - 17 албанци от Косово, 10 от Македония, един албански гражданин и един етнически албанец с германско гражданство, заявиха, че са невинни. Етническите албанци са над една трета от двумилионното население на страната.

Спецоперацията, при която загинаха 8 полицаи и 10 етнически албанци, се превърна в най-кръвопролитното събитие в бившата югославска република след 2001 г. Според изказвания на македонските власти до нея се е стигнало, след като въоръжена група от друга държава е влязла в Македония с цел да осъществи терористични нападения. Сраженията продължиха цял ден и завършиха с това, че тридесет от обсадените в къща в Куманово мъже се предадоха на полицията.

Според критиците моментът и самото провеждане на операцията с участието на елитни части на полицията означават, че правителството е искало да отвлече вниманието от скандала с подслушванията, който бе в разгара си тогава и можеше да сложи край на деветгодишното управление на Никола Груевски.

През 2015 г. опозицията от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) разпространи серия от записи, които уличаваха Груевски и неговите съюзници в налагане на цензура над журналисти, контрол над съдии и манипулиране на избори. Премиерът отрече всички обвинения, но скандалът хвърли страната в политическа криза, която продължава и досега.

След тежки преговори между основните политически партии под егидата на Европейския съюз, властите насрочиха избори за 5 юни, но опозицията вече заяви, че ще ги бойкотира.

 

#Македония #Куманово #процес #тероризъм #обвиняеми #албанци #Косово #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници