Еврокомисията поиска преговори с Нигерия за връщане на нелегални мигранти

Еврокомисията поиска преговори с Нигерия за връщане на нелегални мигранти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия предложи днес да започне преговори с Нигерия за връщането на незаконно пребиваващите на територията на ЕС нейни граждани, съобщи БТА.

В текста се посочва, че процесът на връщане трябва да бъде бърз и ефикасен. ЕК уточнява, че договорът ще защитава човешките права и ще изисква ЕС и Нигерия да прилагат международното право, включително Женевската конвенция.

Процедурата изисква днешното предложение на Комисията да бъде подкрепено от Съвета на ЕС преди началото на преговорите с Абуджа. Преговорите ще бъдат част от плана за справяне с мигрантската криза, одобрен от ЕК през септември миналата година.

По-малко от 40% от нелегалните мигранти в ЕС са били върнати незабавно в родните си страни. "Предпочитаната опция" за Брюксел е връщането да бъде доброволно, като целта е броят на прибралите се по този начин мигранти за периода 2014 – 2020 г. да е два пъти по-голям от този на насилствено върнатите.

Нигерия е една от страните, с които се работи приоритетно, също както и Сенегал, Мали, Етиопия, Демократична Република Конго, Гвинея, Кот д'Ивоар и Гамбия.

 

#Европейска комисия #ЕС #Нигерия #човешки права #договор #ЕК #Абуджа #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"