Гърция въвежда нови налози върху горивото, кафето и интернета

Гърция въвежда нови налози върху горивото, кафето и интернета
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова за „усилена и фокусирана работа“ в навечерието на „изгодното“ споразумение с еврогрупата, подготвяйки условията за нов парламентарен вот, с който да бъдат приети още реформи, пише гръцкият вестник „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Те трябва да бъдат одобрени, за да може Атина да получи нови средства по програмата и започването на преговори за така желаното облекчаване на дълга си. Въпреки обаче оптимистичните настроения за това, от Брюксел се съмняват за възможности за такова облекчение, както и за ролята на Международния валутен фонд (МВФ) в гръцката програма.

Според източници, близки до премиера, допълнителните нови закони ще бъдат готови през следващите дни, така че поредната среща на еврогрупата на 24 май да одобри следващия гръцкия заем.

По думите на правителствената говорителка Олга Геровасили следващата изплатена сума трябва да бъде в размер на 5,7 млрд. евро и по всяка вероятност ще бъде преведена през юни.

Допълнителните реформи, които ще бъдат обединени в един общ закон, включват създаването на нов приватизационен фонд, нови правила за управлението на лоши заеми на гръцки банки и въвеждането на поредица „индиректни“ такси, включващи налози върху горивото, кафето и интернета.

Щом премине следващото парламентарно гласуване и срещата на еврогрупата, Ципрас се очаква да предприеме и някои политически смени. Това най-вероятно ще стане в края на юни, когато СИРИЗА ще проведе годишен конгрес.

В същото време трима европейски източници заявиха пред изданието, че според тях МВФ няма да участва в третата спасителна програма за Гърция с финансиране, а ще има по-скоро наблюдателна роля.

„Катимерини“ посочва също, че има промяна и в политиката на Германия по отношение на МВФ. До сега от Берлин настояваха фондът да има пълно участие в спасителната програма, за да може Бундестагът да отпусне ново гръцко финансиране. Въпреки това в понеделник германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че оценката на спасителната програма би могла да завърши до май, ако МВФ „направи изявление, в което посочва, че нещата вървят добре“. Той също така даде знак, че Холандия, която също трябва да одобри с парламентарен вот отпускането на нови пари за Гърция, може да има по-голяма проблем с това от Берлин.

Според друг европейски източник на в. „Катимерини“ промяната в позицията на Германия може да се обясни с искането на Берлин да подсигури Гърция относно ролята й в бежанската криза. Страната също така е и против началото на преговори по облекчаване на гръцкия дълг.

Реална дискусия на тази тема е по-вероятно да се проведе не на срещата на еврогрупата, а по-скоро на следващото събрание на Г-7 в Япония на 18-20 май.

#Гърция #налози #МВФ #кредитори #такси #приватизационен фонд #закон #СИРИЗА #Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"