Градушка ще удари на няколко места до края на май

Градушка ще удари на няколко места до края на май
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на май се очаква на няколко места в страна да паднат градушки. Това съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, като посъветва хората да следят краткосрочните метеорологични прогнози и прогнозите за опасни метеорологични явления.

Очакванията за второто и третото десетдневие на май у нас за времето да е по-динамично, като на отделни места ще има и градушки, поясни той пред БНТ.

"Мога да кажа, че градушки ще има утре, в четвъртък, като процесът започва още вечерта в сряда. В четвъртък ще има пак гръмотевични бури, на места с градушки", прогнозира още той.

Нормално е в пролетния сезон, в който сме сега, да има атмосферни процеси, свързани с градоносни облаци и с градушки, обясни Красимир Стоев. Той отбеляза, че навсякъде е възможно при такива процеси, свързани с развитието на мощна купесто-дъждовна облачност, да има градушки.

Градоносните облаци достигат до 12 километра, даже и на повече километра височина в развитие, но те са доста локални, допълни синоптикът.

 

#май #градушки #синоптик #облачност #гръмотевични бури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"