Протести срещу приетите спорни трудови реформи заляха Франция

Протести срещу приетите спорни трудови реформи заляха Франция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ожесточени протести избухнаха във вторник вечерта в цяла Франция, след като правителството реши да приеме с указ спорни промени в Кодекса на труда без гласуване в парламента, предаде Би Би Си.

В Нант имаше сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. В Париж полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите край парламента. В Гренобъл и Монпелие служителите на реда прибегнаха до сълзотворен газ. Демонстрации имаше и в Лил, Тур и Марсилия. Според в. "Паризиен" двама младежи са били ранени при сблъсъци в Тулуза.

Според управляващите промените в законодателството са от ключово значение за намаляване нивата на безработицата.

Промените улесняват работодателите в наемането и освобождаването на служители, но според критиците те позволяват и злоупотреба с правата на работниците, с плащането на извънредния труд и регламентирането на почивките.

Синдикати, студенти и дори членове на управляващата социалистическа партия повече от месец протестираха срещу промените, предлагани от кабинета и президента Франсоа Оланд.

Решението на правителството да прибегне до рядко използван член от конституцията, който позволява кабинетът да приема реформи с указ, се наложи, след като управляващите не успяха да постигнат компромис с по-крайното ядро в социалистическата партия, което обричаше законопроекта на сигурен неуспех в парламента. Член 49.3 досега е бил използван само веднъж – отново по времето на Оланд - за прокарване на икономически реформи.

Премиерът Манюел Валс бе освиркан от крайната опозиция и от консерваторите при съобщаването на решението на правителството.

Единственият начин, по който промените могат да бъда спрени, е вот на недоверие към правителството. Такъв вече има заявен от две десни формации. Те обаче разполагат с 226 при необходими 288 гласа за сваляне на правителството. Вотът ще се състои в четвъртък. Според анализатори е малко вероятно да се намерят депутати от социалистическата партия, които да помогнат за падане на кабинета.

 

#Франция #протести #реформи #синдикати #Конституция #Кабинет #Франсоа Оланд #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"