Поправки в закона за отбраната уреждат властта да лети и с военните самолети

Поправки в закона за отбраната уреждат властта да лети и с военните самолети
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът, президентът и председателят на парламента ще могат да ползват машини на военновъздушните сили, когато определеният за тях Авиоотряд 28 е възпрепятстван да извърши даден полет. Това е записано в проект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили.

Според измененията, публикувани за обществено обсъждане на сайта на военното ведомство, възрастта за прием на професионалните войници се намалява от 32 на 28 години. Слиза надолу и пределната възраст за военна служба - от 50 на 46 години. Целта е съставът на Българската армия да бъде подмладен, за да изпълнява по-ефективно задачите си, пише в мотивите.

Военнослужещите няма да получават извънредно заплащане за допълнителен труд извън 8-часовия им работен ден, гласи друга поправка в закона. Компенсацията им ще бъде намалено работно време в следващите дни.

Увеличава се обаче коефициентът за изчисление на заплатите в армията. Коефициентът за определяне на месечната заплата за офицерите спрямо базисната ще е 2,3 вместо досегашните 2,2, а за сержантите и войниците - 1,9 и 1,7 вместо 1,75 и 1,6.

Министърът на отбраната ще може да освобождава без предизвестие от служба военни, които вече са се пенсионирали. Мярката се въвежда заради промяната в условията за пенсиониране, които допускат военнослужещите да излизат в пенсия и без да напускат армията.

#премиер #президент #Парламент #Авиоотряд 28 #закон #възраст #войници #работен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници