Жалба в КЗК блокира поръчката за тол-системата

Жалба в КЗК блокира поръчката за тол-системата
Снимка: АПИ
A A+ A++ A

Поръчката за изграждане на тол-система за таксуване на автомобилите за 200 млн. лева е временно блокирана от жалба, става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбоподател е неизвестната строителна компания "Мархинженеринг", която през лятото на миналата година е прехвърлена на Георги Георгиев Божков. Адресната регистрация на новия едноличен собственик е ромската махала на ул. "Суходол" в столицата. Преди това фирмата е собственост на Александър Христов Пешев и дъщеря му Маргарита Александрова Пешева. Жалбоподателят е поискал налагане на мярка "временно спиране" на процедурата. КЗК още не се е произнесла по иска, но пътната агенция е решила да спре търга до решаването на спора.

Тол-системата, за която се търси изпълнител, предвижда камионите над 3.5 тона да заплащат тол-такса на база изминати километри по републиканската пътна мрежа. Маршрутът ще се засича чрез бордови устройства, възможно е да се въведат и маршрутни талони. За леките автомобили остават винетки, но не сегашните лепящи се стикери, а електронни винетки.

Избраният изпълнител трябва да достави софтуер и апаратура за новата система: камери, радари, датчици за контрол, устройства за установяване категорията на автомобила, пунктове за плащане, устройства за проверка на таксите, бордови устройства за камионите. Системата трябва да предлага различни опции за плащане: онлайн, чрез приложение, на гише, през ПОС терминал и др.

Целият проект ще трябва да бъде изпълнен за 19 месеца, а монтажът, въвеждането в експлоатация, тестовете, обучението и др. ще обхванат поне 12 от тях.

От досието на търга става ясно, че на 20 април пътната агенция е решила да коригира документацията и да удължи срока за прием на оферти от 31 май на 17 юни. Именно решението за промяна, подписано от шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров, е атакувано пред КЗК. Не става ясно кое е условие е сметнато за дискриминационно от "Мархинженеринг", защото повечето корекции са свързани с отстраняване на неточности като липсващи или излишни думи.

 

#тол-система #жалба #КЗК #АПИ #Лазар Лазаров #софтуер #апаратура #експлоатация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »