КЕВР: Евтиният газ ще укроти поскъпването на тока

КЕВР: Евтиният газ ще укроти поскъпването на тока
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поевтиняването на природния газ ще се отрази като намаление в цената на високоефективната енергия, произведена от топлофикационните и заводски централи.

Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, цитиран от БТА.

Намалението в цената на природния газ е добро събитие, както за битовите, така и за стопанските потребители, и секторите от индустрията, които използват природния газ не само като гориво, но и като суровина за производство, каквато е химическата промишленост, каза Иванов.

Според него няма съмнение, че намалението на енергоизточника влияе в посока към намаляване на цената на високоефективната електроенергия, която се произвежда от топлофикационните и заводски централи, и също на цената на топлинната енергия.

На 30 юни ще излезем с ценово решение за новия едногодишен регулаторен ценови период, като ще бъде отчетено влиянието на всички останали фактори, каза Иван Иванов. Той отбеляза, че един от тези фактори, влияещи в посока намаление на цената, е природният газ, но има и други, които влияят в обратната посока, какъвто е заемът на НЕК за погасяване на задълженията към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток".

В момента експертите на КЕВР отчитат критично, задълбочено и много професионално всички заявления, които се подават от енергийните дружества, каза Иванов. Бъдете сигурни, че с нашите решения защитаваме обществения интерес, който не е само на потребителите, но и на производителите, и на всички други енергийни дружества, добави той.

Запитан ще бъде ли удовлетворено искането за поскъпване на тока в Западна България с 20 на сто, Иванов каза, че дори да има повишение, то е много далеч от тази стойност. По думите му при поевтиняване на природния газ с около 50 на сто за година, цената на топлинната енергия в София се е понижила с повече от 20 процента.

В края на март КЕВР реши да намали цената на газа с около 23%. Това доведе до поевтиняване на топлоенергията.

#КЕВР #Иван Иванов #газ #Булгаргаз #гориво #производство #цена #енергия #топлофикация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »