Бежанците от войни през 2015 година са достигнали 40 милиона души

Бежанците от войни през 2015 година са достигнали 40 милиона души
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рекордните 40 милиона души са били прокудени от дома си от война през 2015 г., предаде БТА. Половината от тях са от Близкия Изток - Сирия, Йемен и Ирак.

През 2015 г. е имало 8,6 милиона нови вътрешни бежанци в резултат на въоръжени конфликти, от които 4,8 милиона в Близкия изток и Северна Африка, така че общият брой на вътрешните мигранти в световен мащаб е достигнал 40,8 милиона, това са точните данни от Центърът за наблюдение на вътрешното разселване (IDMC), цитиран от АФП.

"Това е най-големият брой, регистриран някога. Той е двойно по-голям от броя на бежанците в света", отбеляза Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците, част от който е центърът за наблюдение.

"Тази тенденция се ускори след избухването на Арабската пролет в края на 2010 г. и появата на групировката "Ислямска държава", се казва в годишния доклад. Броят на вътрешните бежанци бележи рекорд за четвърта поредна година.

След Сирия, Йемен и Ирак, които представляват над половината от вътрешните мигранти, се нареждат Афганистан, Централноафриканската република (ЦАР), Колумбия, Демократична република Конго, Нигерия, Южен Судан и Украйна.

Взети заедно конфликтите и бедствията са станали причина за появата миналата година на 27,8 милиона нови вътрешни бежанци.

Този брой се равнява на сумата от населението на Ню Йорк, Лондон, Париж и Кайро. Другояче казано през 2015 г. около 66 000 души на ден са били принудени да напуснат дома си, подчерта Егеланд.

Често положението е отчайващо трайно. Пет страни - ЦАР, Колумбия, Ирак, Южен Судан и Судан не са излизали от "Топ 10" от 2003 г. насам.

За първа година докладът отчита броя на прокудените от дома си в резултат на организираната престъпност и насилието от страна на банди. През декември 2015 г. един милион души са били в тази група в Салвадор, Гватемала, Хондурас и Мексико, изтъква центърът за наблюдение.

 

#бежанци #война #Близкия изток #Арабска пролет #население #души #дом #център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »