Помощник-държавният секретар на САЩ Франк Роуз ще посети България

Помощник-държавният секретар на САЩ Франк Роуз ще посети България
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Помощник-държавният секретар на САЩ по контрол на въоръженията, проверка и съблюдаването на споразуменията Франк Роуз започва обиколка из Европа, съобщи пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

По време на нея Роуз ще вземе участие в церемонията по потвърждаване на оперативната готовност на американския комплекс за противоракетна отбрана "Иджис ешър" във военната база в Девеселу в Румъния. Церемонията ще се състои на 12 май.

Обиколката на Роуз започва от сряда и продължава до 21 май. По време на нея той ще посети и Полша, България, Франция, Холандия и Германия. След церемонията в Румъния, на 13 май Роуз ще участва в церемония в Полша по повод началото на изграждането там на аналогичен отбранителен комплекс като този в Румъния. Церемонията ще бъде в натовската база в Редзиково.

На 16 и на 17 май Роуз ще бъде в София за срещи с правителствени представители. После отива в Париж, Хага и Берлин, където ще има редица двустранни срещи. Главните теми ще бъдат контрол на въоръженията, ядрената сигурност и противоракетната отбрана. Обиколката му е до 21 май.

Пред руската агенция ТАСС Роуз подчерта, че системите в Полша и Румъния се създават с цел защита от заплахи, които идват извън евроатлантическия регион. Той подчерта, че системите не са насочени срещу Русия.

#САЩ #външен министър #противоракетната отбрана #обиколка #пресслужба #Държавен департамент на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »