"Нерационално харчене" за наеми и пътувания показвал докладът на министерството за Фонда за деца

"Нерационално харчене" за наеми и пътувания показвал докладът на министерството за Фонда за деца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докладът, изготвен миналата година за работата на Фонда за лечение на деца, който е в основата на скорошните арести и разследване там, показва "нерационално" харчене на пари за наеми и преводачи, неправомерни командировки на служители и консултанти на институцията, както и пропуски в провеждането на обществени поръчки и липса на адекватен финансов контрол.

Това съобщава Нова телевизия като се позовава на сигурен анонимен източник, макар че документът все още не е публичен и е предаден на прокуратурата. Телевизията разполага със записките, по които Инспекторатът към министерството на здравеопазването е изготвил доклада за нарушенията във фонда.

Министърът на здравеопазването Петър Москов смята, че документът ясно показва "недостатъчно рационално харчене на пари", което е попречило да се насочат средства за лечението на повече деца.

Според проверката хиляди левове се давали за наем на апартаменти в чужбина за родителите и децата, изпратени на лечение в чужбина, когато имало алтернативи. Пред "Нова" министърът на здравеопазването Петър Москов дава пример, че на запитване болница отговорила "извинете, но ние имаме крило за родители", а същият този фонд е плащал по около 200 хиляди евро годишно за апартамент в центъра на Париж".

Друго обвинение в документа е, че служители на фонда пътували по неясни причини до Париж и Истанбул, както и че с пари от бюджета на институцията за лечение на деца са пращани специалисти за обучение в чужбина. Адвокатът на обвиняемия директор на фонда Павел Александров - Диана Ангелова обаче обясни, че никога не е имало самоцелно командироване на служители, а само във връзка с придружаване на децата.

Журналистът Надежда Цекулова - дългогодишен член на Обществения съвет към Фонда, допълни, че български лекари са пътували заедно с децата, когато става въпрос за лечения и манипулации, които не се прилагат в България и от тази гледна точка това е ценна експертиза.

Още един детайл е това, че Александров включил разхода за гориво на автомобила на съпругата му като част от бюджета на фонда. В отговор адвокатът Диана Ангелова изтъква, че бившият директор е отказал служебен автомобил и личен шофьор, с което всъщност е спестявал по 2-3 хиляди лева на месец за времето, в което е ръководил институцията.

 

 

#Фонда за лечение на деца #Петър Москов #болница #Париж #Истанбул #Павел Александров #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"