В Идомени няма течаща вода, но се върти яко дребен бизнес

В Идомени няма течаща вода, но се върти яко дребен бизнес
A A+ A++ A

Зад телена ограда, охранявана от македонската полиция, 35-годишната иракчанка Саима Ходеп разточва тесто със стара тръба от водопровод. Жената се готви за клиентите, които търсят безквасния ѝ хляб, пише агенция "Ройтерс".

Продава около стотина хляба дневно. "Родителите ми нямаха избор, когато парите ни свършиха. Трябваше да правят нещо, за да припечелят", казва 17-годишната ѝ дъщеря Савен.

Саима живее в бежанския лагер в Идомени, близо до гръцко-македонската граница, заедно с други 10 000 души, някои от които вече опитват да работят, за да преживяват. В лагера няма течаща вода, но пък има поне осем бръснари. Има и три импровизирани джамии, детска градина и училище, както и поне четирима души, които продават фалафели.

Там живеят предимно сирийци, иракчани и афганистанци, останали в Гърция след затварянето на Балканския маршрут. Те отказват да се преместят в организираните от държавата лагери въпреки сблъсъците с македонската полиция и призивите на гръцките власти.

Палатките са наредени както дойде, сбутани една в друга на ливадата извън село Идомени. Липсват основни удобства – тоалетните са химически и често преливат.

Миналата седмица гръцкият министър по миграцията Янис Музалас нарече условията "оскърбление, което трябва да спре". Въпреки това гръцкият кабинет се отнася меко с мигрантите, за разлика от френските власти, които сринаха част от неофициалния лагер в Кале, известен като "Джунглата". "Ще засилим диалога", коментира Музалас.

44-годишният Райед Анбтауи от Алепо живее в Идомени от три месеца, а семейството му вече е пристигнало в Германия. Преди десетина дни той започва да продава фалафели, които прави в колибката си. "Свършиха ми парите и трябваше да направя нещо".

29-годишният Ридуан Кико – палестинец, живял в Дамаск, продава плодове и зеленчуци, които купува от гръцките роми. Парите са му нужни, за да купува храна и лекарства за майка си, която е диабетичка. "Животът тук е ужасен, няма чиста вода, нямаме пари, храната не е хубава и не стига за всички", оплаква се той.

Предприемчивостта им вероятно се дължи на осъзнаването, че границите ще останат затворени, коментира Марко Буоно, който оглавява полевия офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците на ООН в Идомени.

Какво да се прави - самият Пророк Мухаммад е бил таджир (търговец). Търговията за арабите се смята за изключително престижна професия (бел. ред.).

 

 

#Идомени #Гърция #мигранти #вода #бизнес #хляб #магазини #плодове #зеленчуци #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »