Управляващите в Турция предлагат президентът да не е надпартиен

Управляващите в Турция предлагат президентът да не е надпартиен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (AKP) ще предложи конституционна промяна, позволяваща на президента да запази партийната си принадлежност, заяви днес неин представител, цитиран от агенция "Ройтерс" и БТА.

"Искаме президентската система с всички нейни институции да бъде заложена в нова конституция. Но това би могло да бъде модел за преходния период", заяви заместник-председателят на парламентарната група на AKP Нуреттин Джаникли. Той уточни, че партията планира да внесе проекта си в парламента до средата на юни.

Идеята за превръщане на Турция в президентска република е на държавния глава Реджеп Ердоган, който бе дългогодишен лидер на AKP. Той беше премиер в продължение на три мандата, а партията му управлява страната от 2002 г. насам. След като зае президентския пост през август 2014 г., той остана близък с AKP. Държавният глава има предимно протоколна длъжност, но Ердоган упорито настоява за промени в конституцията, които да му дадат повече власт.

AKP има 317 от общо 550 места в парламента. Необходимо е тя да получи подкрепата на 330 депутати за проект за нова конституция, който да бъде гласуван на референдум. Това означава, че ще трябва да привлече за каузата си и представители на други партии.

Доскорошният лидер на AKP Ахмет Давутоглу каза, че партията няма да преговаря по въпроса за новата конституция, а ще потърси нужните ѝ 13 депутати и ще доведе въпроса до референдум. В предишни свои изявления той поддържаше, че президентската система е за предпочитане, тъй като настоящата създава прекалено много напрежение между държавния глава и премиера.

#Турция #Партия на справедливостта и развитието #Реджеп Еродган #Ахмед Давутоглу #президент #депутат #Меджлис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"