Предпазлива стабилизация на петролните пазари след рязко понижение на цените в началото на седмицата

Предпазлива стабилизация на петролните пазари след рязко понижение на цените в началото на седмицата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на “черното злато“ опитват предпазлива стабилизация след вчерашните резки колебания на петролните пазари, като инвеститорите са в предпазливо очакване на нови данни за американските седмични петролни запаси и на предстоящи до края на седмицата серия важни месечни доклади на водещи институции от бранша за ценната енергийна суровина.

В началото на търговията в понеделник фючърсите на американския лек суров петрол и на петрола, сорт брент нараснаха с над 2% съответно към 45,90 и към 46,20 долара за барел, тъй като бушуващите пожари в близост до богатите на петрол находища в канадската провинция Албърта доведоха до намаляване на дневния канадски производствен капаците с над 1 млн. барела, равняващ се на близо 50% от ежедневните добиви на петрол в страната в размер на около 2,5 млн. барела, съобщава БНР.

По-късно през деня последва много агресивен ценови спад след информации, че пожарите в региона на Албърта са спрели да се разширяват и поне на този етап не са засегнали петролната инфраструктура. В същото време инвеститорите на петролните пазари реагираха негативно на поскъпването на долара, както и на изненадващата замяна на досегашния петролен министър на Саудитска Арабия - Али ал-Хаими, една от най-респектиращите фигури в петролната индустрия през последните десетилетия, с Халид ал-Фалих, който вече ще е новия шеф на супер министерството, отговарящо за енергийните, индустриалните и минералните ресурси на кралството.

Всичко това доведе до ликвидиране на дълги позиции в “черното злато“ и в края на търговията в понеделник, фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха с 2,7% към 43,45 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент се сринаха с 3,8%, приключвайки вчерашната търговия на ниво от 43,63 долара за барел. Днес има относително предпазлива търговия на петролните пазари, като инвеститорите продължават да следят с повишено внимание обстановката в канадската провинция Албърта.

Според консултантската компания Energy Aspects бушуващите пожари са довели до намаляване на ежедневния добив в богатия на петрол регион с около 1,6 млн. барела. В същото време обаче, поскъпването на щатския долар с над 1,5% от началото на месеца след неговата солидна обезценка със 7% спрямо останалите основни валути през първите четири месеца на годината, е фактор, ограничаващ нарастването на цените на петрола. На теория по-силният долар в който се търгува “черното злато“, повишава цената на петрола за страните, използващи друг валути, което може да доведе до намаляване на търсенето на пазарите на суровини.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се колебаят около вчерашното ниво на затваряне към 43,45 долара за барел, докато фючърсите с доставка през юли на петрола сорт брент нарастват с 0,85%, опитвайки стабилизира малко над 44 долара за барел.

Вниманието на инвеститорите се насочва към очакваните късно тази вечер (от 23:00 ч.) данни на Американския петролен институт (API) за петролните запаси в САЩ през предходната седмица, последвани в сряда от аналогични официални данни на енергийната информационна агенция (EIA). Снощи частната анализаторската компания Genscape Inc. обяви, че запасите в ключовия петролен хъб за доставки на САЩ - Кушинг, Оклахома са нараснали с 1,4 млн. барела, което предполага и ново повишение на американските седмични петролни запаси.

До края на настоящата седмица три водещи институции ще оповестят техните редовни месечни петролни доклади, като американската EIA ще направи това по-късно тази вечер, базираната в Париж Международна енергийна агенция (IEA) - в четвъртък (12-ти май) и петролния картел ОПЕК - в петък (13-ти май).

#петрол #цени #фючърси #Брент #добив #инвеститори #компания #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"