Френският кабинет заобиколи парламента и утвърди с указ спорните трудови реформи

Френският кабинет заобиколи парламента и утвърди с указ спорните трудови реформи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Франция реши да заобиколи парламента и да приеме с указ промените в Кодекса на труда, които изкараха хиляди хора на улиците, предаде "Ройтерс".

Решението, което бе обявено от премиера Манюел Валс, идва след продължили повече от месец протести и остро противопоставяне в редиците на управляващата социалистическа партия срещу промените, които улесняват наемането и освобождаването на работници. Мнозина представители на по-крайното крило в левицата дадоха ясно да се разбере, че няма да подкрепят законопроекта в парламента, което почти сигурно го обричаше на неуспех.

Президентът Франсоа Оланд, който заяви, че ще се кандидатира за втори мандат през 2017 г, само ако сведе нивото на безработицата до под 10 на сто, се надява, че реформите ще насърчат фирмите да наемат повече хора.

Предложенията на правителството срещнаха сериозен обществен отпор и доведоха до създаването на протестното движение Nuit Debout (Будни през нощта).

Заради нестихващите масови протести управляващите склониха на отстъпки. Уплашено от неспадащата 25-процентова младежка безработица правителството покани лидерите на студентските съюзи и обеща да отпусне над 400 милиона евро бюджетни раходи под формата на субсидии, данъци и помощи с цел да подпомогне младите хора в намирането на работа.

Въпреки че още през март Валс се отказа от най-спорните моменти в реформите, текстовете, които позволяват работодателите да се споразумяват със служителите си за по-гъвкаво работно време, останаха в крайния вариант на трудовия кодекс. Той намалява и рисковете за работодателите при освобождаване на наети лица.

#Франция #реформи #президент #Франсоа Оланд #Кодекс на труда #мандат #младежка безработица #Социалистическа партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »