Точно в 21.00 часа: всичките българи в Досиетата "Панама"

Точно в 21.00 часа: всичките българи в Досиетата "Панама"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес в 21 часа българско време Международният консорциум на разследващите журналисти ще разгласи информацията за над 200 000 офшорни фирми, част от т.нар. Досиета Панама, съобщива организацията на своя сайт. Данните, обявени като най-голямото изтичане на вътрешна информация за офшорни фирми в историята, включват около 11,5 млн. документи, открити в близо 30-годишната кариера на панамската фирма "Мосак Фонсека", използвана от богати и известни хора от цял свят, за да прикриват свои активи или да спестяват данъци. Те ще могат да бъдат открити на адреса https://offshoreleaks.icij.org.

Разкритието на документите, започнало в началото на април, доведе до оставката на исландския премиер Зигмундур Гунлаугсон, испанският министър на индустрията Хосе Мануел Сория, а британският премиер Дейвид Камерън трябваше да отговаря на неудобни въпроси заради офшорна компания на баща му. Сред имената на хора с активи за милиарди изплуваха и приближени на руския президент Владимир Путин.

Данните ще са представени с възможност за търсене, като потребителите ще могат да изтеглят някои документи, свързани с фирмената регистрация и собствениците им. Но те няма да бъдат изсипани накуп - от консорциума са извадили лична информация като копия от паспорти, имейли, телефонни номера, документи за банкови трансакции, както обясняват, в интерес на обществото. Документите се разгласяват, за да може всеки, който иска, да прави собствени проверки в базата данни, вместо да чака медиите да публикуват своите разследвания.

И в момента на сайта може да се намери подобна информация за около 100 000 компании, включени в предишното изследване на консорциума, резултати от което бяха публикувани през 2013 г. в т.нар. афера "Офшорлийкс".
Тогава бяха огласени десетина български имена на бизнесмени с офшорни фирми, сред които това на създателя на софтуерната компания "Мусала Софт" Делян Лилов и един от учредителите на Пернишкия университет Милен Пантелеев.

В сегашните разкрития по Досиетата "Панама", където българският партньор е в. "24 часа", с регистрирани от "Мосак Фонсека" офшорки излязоха имената на известни бизнесмени като Васил Божков, Петър Манджуков, Николай Банев и други, като освен тях се появи и името на шефа на държавната Българска банка за развитие Билян Балев, който засега е единственият човек на политическа позиция (politically exposed person - PEP).

#Панамагейт #Мосак Фонсека #досиета #офшорки #данъци #активи #документи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници