В Брюксел живеят 11 хиляди българи

В Брюксел живеят 11 хиляди българи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите изпревариха по численост германците, живеещи в Брюксел. 10 772 българи официално са се установили в белгийската столица, съобщи местната статистика. Това нарежда съгражданите ни на 8-мо място сред чужденците в Брюксел. Българите са повече от германците, които наброяват 10 304 души и дори от конгоанците, които са се заселили в бившата си метрополия (8800).

Французите остават най-многочисленото национално малцинство в Брюксел – 5,2% от населението на белгийската столица. 66 750 са французите сред едномилионното население на Брюксел. Следват ги мароканците – 3,3% (38 297) и румънците – 33 399 души. За 10 г. броят на румънците в Белгия се е увеличил десетократно, съобщава националната статистика. От 2004 до 2014 г. българите, живеещи в страната, са се умножили по осем.

Пикът в българското разселване към Белгия е през 2008-2010 г., когато по над 7000 души годишно са се заселвали в страната. Впоследствие техният брой е намалял до 4000-5000 вписвания и се покачва отново от 2013 г. насам, след като паднаха ограниченията за работа в Белгия.

Според белгийските демографи ръстът на румънците и българите променя картината на емиграцията в страната през последните години, измествайки назад французите, италианците, мароканците и испанците, които са били водещи по численост чуждестранни общности през последните 50 г.

Малко повече от половината от живеещите в Белгия българи са мъже (54%). От Полша пък идват повече жени, тъй като те са мнозинство сред безработните в своята родина. Мнозинството имигранти от Източна Европа, включително българите, са млади хора, най-често между 25 и 29 г. Хора в пенсионна възраст почти не се заселват в Белгия. Основната причина за установяване в Белгия е търсенето на работа.

За разлика от румънците, които предпочитат да се заселят в столицата, българите са повече в северната провинция – Фландрия (57%). Градът с най-много българи в Белгия е Гент – повече от половината българи в Белгия са концентрирани в града.

Други 38% живеят столицата. Те населяват основно три квартала – Скарбек, Сен Йос-тен-Ноде и централният Брюксел.

 

#Белгия #Брюксел #чужденци #население #емиграция #столица #провинция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"