ООН поиска разследване в Турция: 100 невъоържени са били изгорени живи, обградени от силите за сигурност

ООН поиска разследване в Турция: 100 невъоържени са били изгорени живи, обградени от силите за сигурност
БГНЕС
A A+ A++ A

В турския град Сизре повече от 100 невъоръжени хора са били изгорени живи, обградени от сили за сигурност. Това се казва в разпространено становище на Комисарят за човешки парва на ООН Зеид ал Хюсеин.

“Най-притеснителни са съобщения, цитиращи свидетели, според които в Сизре повече от 100 души са били изгорени живи, след като са се скрили в три различни мазета, обградени от сили за сигурност“, заявява Хюсеин. Той призова за пълно разследване, Анкара досега не го е провела.

Комисарят осъди също насилието на турската армия и силите за сигурност по време на наложения полицейски час на няколко места в населените предимно с кюрди югоизточни части на страната. Хюсеин заяви, че се е появила информация от „редица надеждни източници“ за действия на турските военни, включително стрелба по невъоръжени цивилни. „Картината, която се появява, въпреки че все още е непълна, е изключително притеснителна“, заяви Хюсеин в изявление.

Турските власти наложиха полицейски час в град Сизре и други места на югоизток от средата на декември миналата година до началото на март. Целта на акциите е да се окаже натиск върху свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) бунтовници, които от своя страна издигнаха барикади и защитни окопи срещу властите.

„Силно заклеймявам насилието и други незаконни действия, извършени от младежки групи и други недържавни актьори, обвинени във връзки с ПКК в Сизре и други места и съжалявам за всяка загуба на живот в резултат на терористични действия“, посочи още Хюсеин.

Той обаче заяви, че „от съществено значение e властите винаги да уважават човешките права, докато провеждат антитерористични операции или такива за опазване на сигурността“, заяви още той. Хюсеин допълни, че трябва да се спазват международните закони, забраняващи мъченията, неправомерните убийства, непропорционалната употреба на сила и произволните задържания.

Комисарят посочи още, че е получил съобщения за умишлена стрелба на снайперисти и обстрел от танкове по невъоръжени цивилни, сред които жени и деца. „Изглежда има голямо и силно непропорционално разрушаване на имущество и ключова комунална инфраструктура“, допълни Хюсеин. Според него срещу властите има обвинения и за незаконни задържания и мъчения.

В допълнение комисарят заяви, че полицейския час, сраженията, убийствата и арестите са предизвикали значително преместване на хора от турския югоизток.

Комисарят подчерта още, че Анкара не се е съгласила да разреши на представители от офиса му за достъп до проблемните области.



#Турция #ООН #кюрди #сили за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"