Борисов балансира между патриотите и българите в чужбина - консенсусна формула по Изборния кодекс все още няма

Борисов балансира между патриотите и българите в чужбина - консенсусна формула по Изборния кодекс все още няма
БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 2 часа продължи инфарктната среща на премиера Бойко Борисов с партиите в управляващата коалиция и формиращите парламентарното мнозинство, на която се обсъждат промените в Изборния кодекс, върху които президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето. 

Консенсус за Изборния кодекс не бе намерен, разговорите между ГЕРБ, Патриотичния фронт и останалите партии, подкрепящи управляващите, продължават, стана ясно след срещата, в която участваха представители на ПФ, Реформаторския блок, председателя на парламента Цецка Цачева, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на здравеопазването Петър Москов.

Преди това вносителите от Патриотичния фронт бяха категорични, че с текстовете, върху които президентът наложи вето, се пресича намесата на Турция във вътрешните работи на страната ни и заплашиха да оттеглят подкрепата си за кабинета, ако те отпаднат. Сега те продължават да подкрепят тази теза, но лидерът на НФСБ Валери Симеонов намекна, че са чули и разумни аргументи на срещата, които са готови да обсъдят.

Упражнявайки правото си на отлагателно вето, президентът върна за повторно разглеждане в плетнарната зала текстовете, отнасящи се до правилата за разкриване на избирателни секции в чужбина. Аргументът на Плевнелиев е, че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение - в зависимост от място на пребиваване в чужбина. За да бъде преодоляно отлагателното вето на президента върху новите изборни правила, по време на следващото обсъждане в пленарна зала трябва да бъдат събрани 121 или повече депутатски гласа.

"ГЕРБ като партия винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут, заяви Борисов на брифинг след срещата. Премиерът коментира позицията на Патриотичния фронт, вносители на текстовете, върху които президентът наложи вето. „Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които до сега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. Продължават да настояват да имат гаранции, за което сме и ние, за максимална прозрачност и чистота на изборите”, посочи Борисов. „В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани, вследствие на някои от промените в кодекса, са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието. Надявам се, че подкрепата за правителството, след като продължим в следващите дни да работим на ниво експерти в комисията, да бъдат така подготвени, че да гарантираме това на всички български граждани в чужбина и в същото време основателните страхове, които е имало до сега, да бъдат прекратени”, допълни още премиерът.

„Тези разговори бяха изключително наложителни с оглед на разнопосочните тенденции, като реакция от наскоро приетия ИК. В този няколко часов разговор се опитахме да обсъдим въпросните реакции. ПФ не е склонен да гласува за приемането на ветото. Оставаме на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено. От друга страна чухме много разумни предложения от ГЕРБ и РБ, които сме склонни да обсъдим и евентуално в бъдеще да влезем в евентуална нова законодателна инициатива”, каза на брифинг в парламента съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

От своя страна другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов заяви, че ПФ е за едно стабилно и силно българско правителство, за което не трябва да има съмнение. „Аргументите винаги са били насочени към това - не да се ограничават правата на българите, а да се гарантира националната сигурност, суверенитетът и достойнството на България като държава, да не се допуска други държави да организират изборите за български институции и чрез тях да влияят на политиката ни”, каза Каракачанов.

Той обясни, че разговорите продължават и позицията на ПФ, е че ветото на президента трябва да бъде отхвърлено по две причини. „Създаде се истерия на база неверни факти-няма никакво ограничаване на правата на българските граждани. На Гергьовден лично аз се обадих в президентството и поисках среща, но президентът не пожела дебат с парламента и наложи вето. Това не е част от един нормален диалог за какъвто самият президент говори. Поради това ние сме твърдо против приемането на ветото му”, допълни Красимир Каракачанов.

Той коментира още, че ГЕРБ и РБ имат определени съображения по някои от текстовете в закона. „Разбираме ги, но разговорите продължават, за да се намери приемлив вариант, който да разсее съмненията и да се гарантира сигурността на България”, каза Каракачанов.

Председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски обясни, че за него няма опасения за предизвикване на хаос, предсрочни избори и проблеми с мнозинството, а РБ са удовлетворени от тази дискусия. „Приемаме това, че колегите от ПФ имат своята позиция, която защитават. Ние от РБ защитаваме своята позиция. За нас конституционните права на гражданите в Българи и чужбина са от изключително значение и трябва да бъдат защитени по по-добър начин. Ние и ГЕРБ имаме добри предложения, които ще направим за подобряване на ИК и за гарантиране на конституционните права на българските граждани. Консултациите ще продължат”, каза Зеленогорски. Той съобщи, че днес предстои да се проведе и заседание на Изпълнителния съвет на РБ, на което ще се обсъди темата

#Борисов #Симеонов #консултации #коалиция #вето #Изборен кодекс #българите в чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"