След срещите при омбудсмана: Реформаторите, БДЦ и БСП ще подкрепят ветото на Изборния кодекс, АБВ ще мисли

След срещите при омбудсмана: Реформаторите, БДЦ и БСП ще подкрепят ветото на Изборния кодекс, АБВ ще мисли
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След срещи между депутати и българи в чужбина, организирани от омбудсмана Мая Манолова, от Реформаторския блок, БДЦ и БСП най-вероятно ще подкрепят ветото на президента на Изборния кодекс, а от АБВ ще решат след като видят аргументите на държавния глава.

В края на април Народното събрание прие поправка, с която в страните от Европейския съюз, където няма посолство или консулство, да се откриват секции, но при най-малко 100 подадени заявления за това. В страните извън съюза - като Съединените американски щати (САЩ), Русия, Турция, ще може да се открива, но само една секция и само в градовете с над 1 млн. жители, в които няма диплотамитечска мисия на България, като пак се изискват поне 100 заявления.

Заради спорния текст от ДПС и БСП напуснаха пленарната зала при гласуването, а българи от чужбина започнаха протести след отхвърлянето на предложението за район в чужбина.

"Нямаме разминаване с исканията на сънародниците ни зад граница", заяви депутатът и зам.-председател на парламента Иван Иванов (гражданска квота на Реформаторския блок). Според него по-голямата част от парламентарната му група ще подкрепи ветото на президента за отпадането на спорния текст, но все още не е уточнено какво предложение ще искат.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев ("Движение България на гражданите") посочи, че неговата позиция е, че в страните от Европейския съюз трябва да се гласува по досегашните правила. "След преговори с коалиционните партньори ще се реши за гласуването в останалите държави и по-конкретно в Турция", добави той. Във вторник сутринта партията му ще проведе изпълнителен съвет по въпроса, а от 12 ч. ще има среща и на парламентарната група на реформаторите.

От БСП, които са сред най-големите критици на предложението на Патриотичния фронт за секциите в чужбина, най-вероятно също ще подкрепят ветото на президента. Кристиан Вигенин заявил на срещата, че той ще предложи на парламентарната група да подкрепи ветото на Плевнелиев, защото с гласувания текст се отменят отвоювани права.

"Не бихме могли да поемем ангажимент преди да видим конкретния текст на президентското ветото по отношение на Изборния кодекс", заяви пред журналисти зам.-председателят на АБВ Румен Петков след срещата с омбудсмана Мая Манолова и представители на гражданите зад граница, предаде "Фокус".

Той изрази неудовлетвореност от факта, че не са се предприели никакви мерки относно по-строгите правила за оформяне на изборните книжа. Петков изрази съмнения за автентичността на стенограмата от срещата в парламента между представители от управляващото мнозинство и премиера Бойко Борисов.

 

#президент #Росен Плевнелиев #Изборен кодекс #секции #реформаторски блок #БДЦ #АБВ #Бойко Борисов #омбудсман #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »