МРРБ скочи срещу изявлението, че енергийната програма за саниране не е ефективна

МРРБ скочи срещу изявлението, че енергийната програма за саниране не е ефективна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строителното министерство скочи срещу изявлението на заместник-председателя на Камарата на архитектите арх. Николай Гълъбов, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради не е ефективна и развива корупционни модели.

От МРРБ посочват, че информацията не е вярна, а изнесените данни - подвеждащи.

Една от основните цели на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е те да достигнат минимум клас "С" на енергопотребление. Този клас на енергийна ефективност не е забранен от ЕС, напомниха от министерството. Постигането на клас "C” обезпечава ефикасното изразходване на публичния ресурс, т.е. да се постигне най-доброто съотношение разходи – ползи, съответстващо на добрите европейски практики, напомнят оттам. По-висок клас за енергийна ефективност на жилищата значи по-луксозно и по-скъпо строителство, което ще изчерпа значително по-бързо предвиденото финансиране и по този начин много по-малко домакинства ще се възползват от мярката.
Внушенията, че програмата ще достигне 4 млрд. лв. са лъжа, категорични са от МРРБ. За тази година осигуреното финансиране е в размер на 1 млрд. лв. Планирано е за 2017 г. да се осигурят още 1 млрд. лв. поради големия интерес от страна на гражданите. В най-добрия случай общия ресурс няма да надхвърли 2 млрд. лв. Това, че програмата ще достигне сумата от 4 млрд. лв. е подвеждащо внушение, което да противопостави обществото, посочват още от министерството.

Всичко, което се прави понастоящем по Националната програма, е в пълно съответствие с европейските правила и стандарти, и българската нормативна уредба, напомнят оттам.

От МРРБ са категорични, че възлагането на процедурите на инженеринг не води до корупционни практики. Програмата не финансира единствено монтажа на топлоизолация и подмяна на покрив, а и конструктивно укрепване на сградите там, където се налага. Поради тази причина има различни стойности за отделните жилищни сгради, защото има разлика дали ще се поставя само топлоизолация, или ще има и допълнителни дейности. Средната квадратура на сграда, одобрена по програмата е 5000 кв.м, т.е. става дума за огромни сгради, строени по индустриален способ. В последните 7 – 8 години има натрупан достатъчен опит и ресурсен капацитет в енергийното обновяване на сгради. Дейностите по саниране се базират на предписаните задължителни мерки в енергийното и техническото обследване на сградата. Това е достатъчна база, която дава информация за необходимите дейности при проектирането, и позволява да бъде възложена процедура за инженеринг, с която се пестят времеви, технически и финансови ресурси. Освен това обществените поръчки се организират от общините, които могат да предпочетат и друг метод, а не задължително инженеринг.

#МРРБ #саниране #корупционни практики #топлоизолация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »