Милиони европейски граждани също искат референдум за членството в ЕС

Милиони европейски граждани също искат референдум за членството в ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Почти половината избиратели в 8 големи държави в ЕС искат да имат възможност и при тях да се проведе референдум за оставане или напускане на съюза. Това показват разпространените в понеделник данни от социологическо проучване малко преди британците да проведат подобно гласуване в края на следващия месец.

От анкетираните над 6000 души от Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Испания и Швеция общо 45% казват, че биха искали гласът им да се чуе по този въпрос на национален референдум. Около една трета направо обявяват, че ще гласуват за напускане на ЕС, ако имат възможност за това, показва проучването на Ipsos-MORI.

Най-много противници на оставането в съюза има в Италия (48%) и Франция (41%), а най-малко в Полша (22%) и Испания (26%).

"Италианците се открояват с надеждите си да имат референдум за еврочленството, а това ни води и към усещането, че дори британците да гласуват за оставане в ЕС, това няма да е краят на проблемите на съюза", казва Боби Дъфи, ръководител на обществените проучвания в Ipsos-MORI.

"Ройтерс" припомня, че популисткото и обявяващо се за борец срещу статуквото италианско движение "Пет звезди" е станало втората по популярност партия и иска напускане на еврозоната. Френският Национален фронт също се обявява за връщане към франка.

В онлайн допитването на Ipsos-MORI, проведено между 25 март и 8 април, авторите установяват, че 49% от отговорилите са убедени, че британците ще решат на 23 юни да си тръгнат от ЕС. Във Великобритания за напускане се обявяват 35%.

Също толкова голяма (48%) е групата, според която при оттегляне на Великобритания, тя ще бъде последвана и от други държави. Всеки шести (18%) смята, че това няма да се случи.

Около 51% смятат, че евентуалната промяна ще накърни повече икономиката на ЕС, а едва 36% - че британската икономика ще е ощетената.

 

#ЕС #референдум #членство #съюз #допитване #еврочленство #икономика #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »