Австрийският канцлер подаде оставка

Австрийският канцлер подаде оставка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Австрийският канцлер Вернер Файман подаде оставка в понеделник като лидер на управляващата центристка коалиция и като председател на социалдемократическата партия, предаде "Ройтерс".

Файман бе под натиск от страна на синдикатите и от младежкото крило в партията си заради твърдата си позиция спрямо бежанската криза и лошото представяне на формацията му на президентските избори преди две седмици, спечелени от кандидата на крайната десница Норберт Хофер.

Решаваща тема на заседанието на партията днес следобед ще бъде да се обмисли възможна ли е в бъдеще коалиция с националистическата Австрийска партия на свободата, пише БТА. След последните провинциални избори в Бургенланд такава коалиция беше създадена там и ръководителят на Бургенланд Ханс Нисъл, член на социалдемократическата партия, повдига въпроса за преосмисляне на отношението към Партията на свободата, тъй като през последните години в градове, села, а и в една от деветте австрийски провинции съществуват такива коалиции.

В края на седмицата подобен сигнал изпрати и министърът в канцлерството Йозеф Остермайер, един от приближените на Вернер Файман, който заяви, че трябва да се разгледа въпросът дали има смисъл евентуалното сътрудничество с австрийската Партия на свободата, като подчерта същевременно, че такава коалиция на федерално ниво е изключена.

 

#Австрия #канцлер #оставка #бежанци #избори #партия #Вернер Файман #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"