АФП: Нова порция ''Панамски документи'' заплашва репутацията на страната

АФП: Нова порция ''Панамски документи'' заплашва репутацията на страната
Снимка: bTV
A A+ A++ A

Днес предстои публикуването на нови документи от Международния консорциум на разследващите журналисти относно 'Аферата ''Панама''.

Милионите "Панамски документи”, чието разкриване предизвика огромен скандал за укриване на данъци по целия свят, ще бъдат публикувани изцяло в понеделник, 9 май, съобщи в сряда базираната във Вашингтон организация.

"Опасяваме се, че репутацията на страната ще бъде засегната от това”, реагира панамският вътрешен министър Милтън Енрикес, за телевизия TVN-2, цитирана от АФП.

Панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, която попадна в епицентъра на големия скандал с укриване на данъци, разкрит от "Панамски документи", заплаши със съдебна процедура, ако тези милиони документи, както е планирано, станат достъпни за широката публика.

Около 11,5 милиона документи от кантората „Мосак Фонсека”, разкрити от стотици медии, рисуват картината на широко използване на голяма мрежа от офшорни компании, които дават възможност да се вкарат (не винаги законно, бел.ред. ) активи в непрозрачни територии с много ниско данъчно облагане.

Обявяването на публикуването на новите документи изостря допълнително обстановката след чувствителния за Панама арест, извършен през седмицата от властите в Колумбия. Арестуван бе бизнесменът Нидал Уакед, член на една от най-богатите фамилии в страната, която САЩ обвинява в пране на пари от наркотици. Представен от колумбийската полиция като "най-издирвания човек в света за пране на пари”, Нидал Уакед, колумбиец от ливански произход, е собственик на верига безмитни бутици на летищата.

Четиридесет и четири годишният мъж, според американския съд, поискал неговото екстрадиране, използвал своята мрежа от магазини за пране на пари от трафик на наркотици.

Финансовото министерство на САЩ вече предприе финансови санкции срещу него и няколко от членовете на семейството му. Те и техните фирми бяха вкарани в черен санкционен списък. Авоарите им в САЩ ще бъдат замразени.

В Панама в техните офиси работят 5 хиляди души, откъдето идват и опасенията, че по-нататъшни разкрития ще опетнят не само имиджа на страната, но и ще засегнат нейната икономика.

Панамската индустриална, търговска и земеделска камара обяви в неделя, че арестът "шокира страната" и призова за "бързо изясняване на ситуацията, за да се ограничи въздействието, което може да има". Камарата призова и за "защита на целостта на пазара и на международния банков център" на страната. 

#Панамски документи #афера #Мосак Фонсека #офшорна зона #полиция #САЩ #разследване #санкции #журналисти #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"