Румен Петков: Съхранихме изборния кодекс от политическо посегателство, но дебатът е закъснял

Румен Петков: Съхранихме изборния кодекс от политическо посегателство, но дебатът е закъснял
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Съумяхме да съхраним от брутално политическо посегателство някои от правата на българските граждани по отношение на Изборния кодекс,'' каза пред журналисти зам.-председателят на АБВ Румен Петков, след срещата с омбудсмана Мая Манолова и представители на гражданите зад граница. Те обсъдиха промените в Изборния кодекс, които се отнасят до изборните права на българите в чужбина, предаде агенция „Фокус”.

„Например формирането на местна коалиция, способността и волята да се номинират кандидатури чрез инициативни комитети без да се поставят изкуствени бариери, възможността да се провъзгласява социология по време на изборната надпревара, съхраняване на 30-дневния период на кампанията. Всичко това беше голямо посегателство с намесата на една част от политическите партии”, обясни зам.-председателят на АБВ.

Румен Петков благодари на омбудсмана за целия процес на дебатиране по изборното законодателство, но го обяви за „много закъснял”.

„Още при стартирането на дебата огласихме, че за нас е крайно неприемлив подходът. 200 текста бяха гледани в продължение на два дни и половина в Комисията на Народното събрание. Такава сложна и чувствителна по естество материя до много голяма степен е предварителна предпоставка за компрометиране на процеса”, заяви той.

 

#Румен Петков #АБВ #дебат #Мая Манолова #омбудсман #избори #кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"