В София започва Международния фестивал на анимационния филм ''Златен кукер''

В София започва Международния фестивал на анимационния филм ''Златен кукер''
Снимка: ''Златен кукер''
A A+ A++ A

Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер“ в София ще започне с карнавално шествие „Аристократите на анимацията“ на 9 май в 18.00 ч. пред НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Всички почитатели на анимацията са поканени да се включат в карнавала с маски и костюми на любими анимационни герои и да отпразнуват началото на фестивала.

За поредна година Фестивалът на младата анимация ще зарадва българската публика с най-доброто от анимационното изкуство от цял свят. До 15 май в НАТФИЗ и Дома на културата „Искър“ ще бъдат показани допуснатите до конкурса филми от близо 1000 заглавия от 84 страни. Освен най-доброто от тях като постижения, техники и оригинални идеи зрителите ще могат да видят и изложби на български автори, както и да участват в майсторските класове и творческите работилници, организирани специално за събитието.

Тазгодишното издание на "Златен кукер“ ще се проведе под мотото „София – творчески град на киното на ЮНЕСКО“ и обединява творческите постиженията на младите аниматори на тема „Човекът от бъдещето“.

По време на фестивала ще бъдат показани 34 български анимационни продукции, сред които е и новият късометражен филм „20 ритника“ на режисьора Димитър Димитров – Анимитер по сценарий на писателя Дилян Еленков. Филмът е селектиран в програмата „Ден на анимацията“ на предстоящия Международен кинофестивал в Кан и ще бъде прожектиран на 18 май.

Преди представянето на „20 ритника“ в Кан Димитър Димитров ще направи майсторски клас на тема „Как се прави анимационен филм на телефон или таблет?“ в НАТФИЗ, където ще разкаже подробно и за новия си филм, създаден по този начин. 

#фестивал #анимация #филм #ЮНЕСКО #НАТФИЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »