Бъчварова: До месец влиза в сила тристранното споразумение с Гърция и Турция

Бъчварова: До месец влиза в сила тристранното споразумение с Гърция и Турция
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Относителното спокойствие, което ние имаме на границата, се дължи и на усилията на турската страна. Те реагират на всеки един подаден сигнал, каза пред Нова телевизия Румяна Бъчварова, вътрешен министър и вицепремиер.

"Имаме подписано споразумение за тристранен център между Турция, Гърция и България, което до месец и половина ще влезе в сила. Това е център за митническо и полицейско сътрудничество. Ако след 1 юни мигрант премине от турската граница към нашата държава, той ще мине през съответните процедури и ще бъде върнат в Турция", подчерта тя.

Мисля, че ще се постигне споразумение по ветото на президента. Решението е в ясни правила при организация на изборния процес. Патриотичният фронт доколкото знам подкрепя правителството, но не бива да се дават ултиматуми по този начин, каза Бъчварова относно споровете около промените в Изборния кодекс и гласуването на българите в чужбина.

"Аргументите на тези, които искат ограничаване на броя на секциите, не трябва да бъдат подценявани. Тревожа се, че 136 секции са толкова много, че ще е трудно за държавата да осигури такова присъствие и спазване на изборните правила във всички тях. Не е възможно да имаме секции навсякъде, където има българи на много широка територия", каза вицепремиерът.

Бъчварова коментира напрежението в Раднево след побоя заради спор на пътя: "Това не е междуетнически конфликт, а се е случило заради един криминален инцидент и натрупано напрежение. Проблемът е, че се включват хора, които нямат отношение към него". Вътрешният министър подчерта, че се следи всеки един случай на конфликт на местата със смесено население.

На фона на обвиненията, които бяха отправени към държавата след акцията във Фонда за лечение на деца, Бъчварова беше категорична: „Имаме достатъчно сериозни основания за тази операция. Няма да остане нищо скрито, нека приключи този случай".

#Гърция #Турция #България #Румяна Бъчварова #Фонда за лечение на деца #Раднево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"